Εγκυμοσύνη

28 Jun 2014 Χωρίς κατηγορία No Comments

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελούνται διάφορες αλλαγές στο σώμα μας και αυτές που συμβαίνουν μέσα στη στοματική κοιλότητα μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με εκείνες που μπορεί να λάβουν χώρα στο υπόλοιπο σώμα.

Σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και η ουλίτιδα που μπορεί να ενταθεί λόγω της ορμονικής επιβάρυνσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι δυνατόν σταθεί και η αιτία για πρόωρο τοκετό ή ελλιποβαρή νεογνά.

Πώς θα επηρεάσει η εγκυμοσύνη τη στοματική μου υγεία;

gingivitis-pregnacyΟι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στη στοματική σας υγεία. Τα

Πάντως, απουσία τοπικού παράγοντα μία γενικευμένη ερυθρότητα των ούλων ή μία μικρή αιμορραγία κατά το βούρτσισμα που μπορεί να εμφανιστεί λόγω εγκυμοσύνης είναι άνευ σημασίας και ανάξια λόγου.υψηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε ουλίτιδα που μπορεί να προκαλέσει πόνο, οίδημα και αιμορραγία στα ούλα. Αυτή η ουλίτιδα συνήθως χειροτερεύει στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Θεραπεία της είναι συντηρητική και σημαντική είναι η συμβολή της ασθενούς με καλή στοματική υγιεινή και συμμόρφωση με τις οδηγίες του οδοντιάτρου για τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Η πλάκα και η πέτρα δηλαδή είναι η πηγή των μικροβίων που δημιουργούν την ουλίτιδα και ακόμα και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, οι υπερβολικές ορμόνες που είναι ούτως ή άλλως φυσιολογικές, απλά θα εντείνουν ένα υπάρχον πρόβλημα ή θα το επιδεινώσουν.

Τι είναι επουλίδα κυήσεως;

pregnancy-gingivitisΠρόκειται για μία καλοήθη νεοπλαστική οντότητα, είναι υπερπλαστικός ιστός συνήθως ανάμεσα από δύο δόντια. Συχνότερα παρουσιάζεται στο 2ο τρίμηνο της κυήσεως. Μπορεί να έχει άσπρο χρώμα ή ερυθρό ή μωβ και μπορεί να αιμορραγεί με το βούρτσισμα των δοντιών. Η εμφάνισή της μπορεί να προληφθεί εάν ακολουθήσει κανείς τις γενικότερες οδηγίες στοματικής υγιεινής και ιδιαίτερα τη χρήση του νήματος. Εάν παρόλα αυτά εμφανιστεί θα χρειαστεί να προγραμματιστεί η αφαίρεσή της μετά το τέλος της εγκυμοσύνης.

Συμπερασματικά περισσότερο η πλημμελής στοματική υγιεινή ή η παντελής έλλειψη αυτής, παρά ο ορμονικός παράγοντας μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με την εγκυμοσύνη (όπως η ουλίτιδα ή η επουλίδα κυήσεως) ή στην έξαρση μιας υπάρχουσας περιοδοντίτιδας.

Το μωρό παίρνει ασβέστιο από τα δόντια της μαμάς;

Όχι. Αυτό είναι ένας μύθος.

Η λήψη σκευασμάτων ασβεστίου ως συμπλήρωμα στη διατροφή μπορεί να είναι απαραίτητη ιδιαίτερα εάν δεν είναι επαρκής η πρόσληψη ασβεστίου από τις τροφές, όχι όμως επειδή το έμβρυο θα πάρει ασβέστιο από τα δόντια της εγκύου. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εάν δεν επαρκεί το ασβέστιο που παίρνει η μητέρα να αρχίσει να απορροφάται ασβέστιο από τα οστά της και όχι από τα δόντια της.

Συχνά ακούγεται ότι «όλα μου τα δόντια χάλασαν όταν ήμουν έγκυος στο παιδί μου» Υπάρχουν όντως περιπτώσεις που μπορεί να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης. Η συχνή αδιαθεσία που μπορεί να έχουν κάποιες μητέρες ιδιαίτερα στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης και η συχνή πρόσληψη τροφών και ποτών πλούσιων σε σάκχαρα, σε συνδυασμό με την ελλιπή στοματική υγιεινή είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μία μεγάλη τερηδονική προσβολή.

Η προσεγμένη διατροφή σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα της στοματικής υγείας της μητέρας καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορώ να επισκεφθώ τον οδοντίατρο όσο είμαι έγκυος;

Γενικά συνίσταται η αποφυγή οποιασδήποτε οδοντιατρικής εργασίας κατά την εγκυμοσύνη που να έχει σχέση με αισθητική ή να είναι προαιρετική. Εάν υπάρχει ανάγκη θα πραγματοποιηθεί η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών όπως ενδοδοντικές θεραπείες ή εξαγωγές.

Καθαρισμός των δοντιών είναι προτιμότερο να γίνεται κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Καλό είναι εάν δεν είναι απόλυτη ανάγκη καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να αποφεύγεται η λήψη ακτινογραφιών. Η έκθεση του εμβρύου σε ακτινοβολία αναφέρεται ότι πιθανώς να συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λευχαιμιών στην μετέπειτα ζωή του παιδιού.

Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω πρόβλημα με τα ούλα και τα δόντια μου όσο είμαι έγκυος;

Η καλή στοματική υγιεινή είναι το άλφα και το ωμέγα. Συνίσταται βούρτσισμα με μαλακή οδοντόβουρτσα, χρήση οδοντικού νήματος και βέβαια έλεγχος της διατροφής.
Μία ισορροπημένη διατροφή με περιορισμένες τις τροφές και τα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της στοματικής σας υγείας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καλό είναι να πλένετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα ή να ξεπλένετε το στόμα και να μασάτε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη, με ξυλιτόλη, εάν αυτό δεν είναι δυνατόν.