Κακοσμία

29 Jun 2014 Χωρίς κατηγορία No Comments

Η κακοσμία της αναπνοής ή χρόνια δυσώδης απόπνοια (halitosis) είναι ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού γύρω απ’το οποίο υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση και σύγχυση σχετικά με τις αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σ’αυτό. Εάν σκεφτεί κανείς ότι σχεδόν όλοι έχουν εμπειρία με κάποια μορφή πρωινής κακοσμίας και ότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος σπάνια αντιλαμβάνεται το πρόβλημά του, σίγουρα η κακοσμία του στόματος είναι ένα καυτό θέμα.

Πού οφείλεται η κακοσμία

Η κακοσμία της αναπνοής στο μεγαλύτερο ποσοστό της προέρχεται από τη στοματική κοιλότητα και συγκεκριμένα από το πίσω μέρος της επιφάνειας της γλώσσας. Υπολλείματα τροφών που παραμένουν εγκλωβισμένα στις πτυχές αύλακες και σχισμές της γλώσσας αποδομούνται και σε συνδυασμό με βακτηρίδια που βρίσκονται εκεί συντελούν στην έκλυση πτητικών ενώσεων θείου που είναι εξαιρετικά δύσοσμα αέρια. Η κατακράτηση πλάκας ή και τροφών από κακότεχνες εμφράξεις ή παλαιές προσθετικές εργασίες που χρήζουν αντικατάστασης, καθώς επίσης και η ύπαρξη τερηδόνας ή κάποιας κοιλότητας (χαλασμένο δόντι-σφράγισμα) είναι συχνές αιτίες κακοσμίας.

Ίσως να είναι λιγότερο και από 1% της κακοσμίας της αναπνοής να αναδύεται από πηγές άλλες από το στόμα και να οφείλεται σε αίτια που έχουν σχέση με το στομάχι, τους πνεύμονες ή τα ιγμόρεια, γιατί οποιαδήποτε χημική ουσία από τις τροφές εισέρχεται γρήγορα στο κυκλοφορικό σύστημα και εξατμίζεται από τους πνεύμονες. Αυτό που περιγράφεται ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και όντως έχει σχέση με την κακοσμία είναι μία κατάσταση που έχει κι άλλα συμπτώματα και ο ασθενής που πάσχει απ’ αυτήν συνήθως τη γνωρίζει ήδη.

Η ξηροστομία που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η λήψη διαφόρων φαρμάκων, κάποιες συστηματικές παθήσεις (όπως σακχαρώδης διαβήτης), ακτινοβολία στη περιοχή του στοματοφάρυγγα ή των μείζονων σιελογόνων αδένων ή ακόμα και κάποια απόφραξη του ανώτερου αναπνευστικού που κάνει τον ασθενή να κοιμάται με το στόμα ανοιχτό επιτείνει το πρόβλημα της κακοσμίας, καθώς η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας και ροής σιέλου ξεπλένει το στόμα και παρασύρει τα βακτηρίδια που δεν προλαβαίνουν να εγκατασταθούν στη γλώσσα ή τα δόντια και να αναπτυχθούν ώστε να δημιουργήσουν κακοσμία. (ΠΑΝΟ: εδώ η ξηροστομία μπορεί να είναι μπλε και να πατιέται και να οδηγεί στο κείμενο για την ξηροστομία).

Πώς αντιμετωπίζεται η κακοσμία

Οι τσίχλες, οι καραμέλες, τα διάφορα σπρέυ και οι σταγόνες που κυκλοφορούν για να φρεσκάρουν την αναπνοή δεν λύνουν το πρόβλημα της κακοσμίας εάν δεν αντιμετωπιστεί το αίτιο που την προκαλεί. Είναι απαραίτητο να γίνει ένας καλός έλεγχος από τον οδοντίατρο για να εξασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κάποιος τοπικός παράγοντας που συντελεί στην κατακράτηση πλάκας.

Εάν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κακοσμίας της αναπνοής είναι να στραφεί κάποιος στην υγιεινή της πίσω επιφάνειας της γλώσσας, των ούλων, της εσωτερικής επιφάνειας της παρειάς, της σκληρής υπερώας (οροφή του στόματος).

Αν κάποιος βουρτσίζει συστηματικά το στόμα του και όχι μόνο τα δόντια και διατηρεί μία καλή ροή σιέλου, θα έχει φρέσκια και δροσερή αναπνοή. Υπάρχουν ειδικά πλαστικά εργαλεία /«βουρτσάκια» για την απόξεση της επιφάνειας της γλώσσας καθώς επίσης και ειδικά διαλύματα, τροχίσκοι ή τσίχλες που περιέχουν διοξείδιο του χλωρίου για τη διάσπαση των πτητικών ενώσεων θείου που δημιουργούν την κακοσμία. Εάν παρόλα αυτά παραμένει το πρόβλημα ίσως η κακοσμία να είναι ένα πρόβλημα για την επίλυση του οποίου πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια άλλη εκτός της οδοντιατρικής ειδικότητας.