Νόσοι του περιοδοντίου και σακχαρώδης διαβήτης

27 Jun 2014 Χωρίς κατηγορία 2 Comments

Η περιοδοντική νόσος αφορά τους ιστούς γύρω από το δόντι που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο. Οι κύριες μορφές περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και αποτελεί την αρχική μορφή της νόσου. Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται και σε άλλους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στο φατνίο το οποίο χάνει τη σταθερότητά του και αποκτά κινητικότητα, «μεταναστεύει» (αλλάζει θέση στο τόξο) και τελικά αν δε θεραπευθεί μπορεί να καταλήγει ακόμα και σε απώλεια του δοντιού.

Σακχαρώδης Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης ή διαβήτης ή σάκχαρο είναι η αδυναμία του παγκρέατος να παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης ανάλογα με την πρόσληψη τροφής και κατά συνέπεια ανικανότητα του οργανισμού να ρυθμίσει το σάκχαρο του αίματος. Η θεραπεία του διαβήτη συνίσταται σε διατροφή, άσκηση, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό όλων των παραπάνω για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος.

Πώς σχετίζεται ο σακχαρώδης διαβήτης με την περιοδοντική νόσο;

Η περιοδοντική νόσος σε διαβητικούς ασθενείς δεν εξελίσσεται ομοιόμορφα. Η βαρύτητα της καταστροφής είναι μεγαλύτερη με εκτεταμένη οστική απώλεια, βαθείς θυλάκους και συχνή εμφάνιση περιοδοντικών αποστημάτων.
diabetes and periodontitisdiabetes and periodontitis
Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία υποστηρίζει ότι υγιές στόμα, δόντια και ούλα βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη. Παρά το γεγονός ότι ο διαβήτης από μόνος του δεν δημιουργεί περιοδοντική νόσο, όταν αυτή υπάρχει εξελίσσεται πολύ περισσότερο και επιδεινώνεται ραγδαία ιδιαίτερα παρουσία αρρύθμιστου σακχάρου του αίματος.
Σε παιδιά με διαβήτη τύπου Ι, που είναι πάντοτε ινσουλινοεξαρτώμενος, η περιοδοντικές βλάβες είναι συχνό να είναι μεγάλες και να μη συμβαδίζουν ούτε με την ηλικία τους ούτε με τον τοπικό παράγοντα.
Σε μη ελεγχόμενο διαβήτη η ουλίτιδα εύκολα μεταπίπτει σε περιοδοντίτιδα με μεγάλη κινητικότητα των δοντιών και τελικά απώλειά τους.