Ενδοδοντία (Απονευρώσεις)*

ενδοδοντία

Ανεξάρτητα από την αρχική αιτία ο πολφός του δοντιού διεγείρεται και φλεγμαίνει. Μέσα στον πολφό του δοντιού αναπτύσσονται βακτηρίδια που δημιουργούν πίεση και πόνο. Η φλεγμονή που σε άλλο σημείο του σώματος θα δημιουργούσε οίδημα (πρήξιμο) δεν μπορεί να αποφορτιστεί, λόγω των ανένδοτων τοιχωμάτων του δοντιού και διοχετεύεται προς το ακρορρίζιο και το περιβάλλον οστό, γι’αυτό και δημιουργεί τόσο πόνο και μερικές φορές εάν δεν προλάβει να διαγνωστεί και να θεραπευθεί (διάνοιξη, ενδοδοντική θεραπεία-απονεύρωση) συνοδεύεται με πρήξιμο του προσώπου (οίδημα) που μπορεί να συνυπάρχει με ερυθρότητα , πολύ δυνατό πόνο και πιθανώς και αδυναμία και πυρετό, κατάσταση που περιγράφεται ως οξύ φατνιακό απόστημα και χρειάζεται οπωσδήποτε διάνοιξη και παροχέτευση.

Κάποιες άλλες φορές η εκφύλιση του πολφού συμβαίνει σιγά σιγά ώστε να αισθάνεται κανείς ελάχιστο ή καθόλου πόνο και μπορεί να το αντιληφθεί ο οδοντίατρός ως τυχαίο ακτινολογικό εύρημα ή σε κάποια δοκιμασία ζωτικότητας ή απλά το δόντι να έχει σκουρύνει λόγω των προϊόντων της νέκρωσης και τον εκφυλισμένο εγκλωβισμένο πολφό.

ενδοδοντία

Αιτιολογία

Τραύμα

Χτύπημα σε κάποιο δόντι ή μία συνεχής πρόωρη επαφή με ανταγωνιστή (δόντι της άλλης γνάθου που ακουμπάει) μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τη σύνθλιψη των αγγείων και των νεύρων του δοντιού και κατά συνέπεια τη νέκρωσή του. Διακοπή της αιμάτωσης του δοντιού έστω και παροδική μετά από βίαιο τραυματισμό μπορεί να καταλήξει σε νέκρωση του δοντιού ακόμα κι αν αυτή βαθμιαία και όχι απαραίτητα κατά τον τραυματισμό του.

Τερηδόνα

Ερεθισμός του πολφού που προκαλείται από πολύ βαθιά τερηδόνα ή μετά από έμφραξη για την αποκατάστασή της μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του (πολφίτιδα) και μη αντιστρεπτή βλάβη στον πολφό.

Σοβαρή περιοδοντική νόσος

Σε περίπτωση που ο θύλακος γύρω από το δόντι είναι μεγάλος μπορεί τα ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον να μεταφέρονται στη ρίζα του δοντιού με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τη νέκρωσή της.

ενδοδοντία

Image attribution:By BruceBlaus (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

Θεραπεία

Η Ενδοδοντική Θεραπεία (ΕΘ) συνίσταται σε άρση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση που έχει ήδη επεκταθεί η φλεγμονή του δοντιού στο οστό που περιβάλλει τη ρίζα του δοντιού είναι συχνά απαραίτητη η χορήγηση αντιβιοτικής θεραπείας για την πρόληψη της επέκτασης της φλεγμονής σε γειτονικούς ανατομικούς χώρους. Επίσης χορηγείται η κατάλληλη παυσίπονη αγωγή (απλή παυσίπονη ή και αντιφλεγμονώδης) σε συνδυασμό με γαστροπροστασία όταν αυτή είναι απαραίτητη.

Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία όταν είναι απαραίτητη και πραγματοποιείται η διάνοιξη μέσω της μύλης του δοντιού και η εντόπιση των ριζικών σωλήνων του. Εάν υπάρχει απόστημα και αυτό κλυδάζει (υπάρχει δηλ σαφής συλλογή πύου στα μαλακά μόρια) μπορεί να είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί και σχάση και παροχεύτεση μέσω των μαλακών μορίων.

Αφαιρείται ο προσβεβλημένος πολφός και οι ριζικοί σωλήνες καθαρίζονται, διευρύνονται και απολυμαίνονται σε όλο το μήκος και το εύρος τους.

Στη συνέχεια η ρίζα εμφράσσεται με ένα μόνιμο συνθετικό υλικό και το δόντι αποκαθίσταται με σύνθετη ρητίνη (λευκό σφράγισμα). Μετά την ολοκλήρωση της ΕΘ το δόντι είναι περισσότερο εύθραυστο λόγω της αφυδάτωσης που έχει υποστεί λόγω της αφαίρεσης των αγγείων που το αιμάτωναν. Γι’αυτό το λόγο συχνά συνίσταται να τοποθετούνται στεφάνες (κορώνες, θήκες) στα ενδοδοντικά θεραπευμένα δόντια, ανάλογα με την έκταση της απώλειας οδοντικής ουσίας.

ενδοδοντία

image source: http://www.lemesosdental.com/UserFiles/Image/image103.jpg


*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.