Περιοδοντίτιδα*

periodontitida imgΗ περιοδοντική νόσος αφορά τους ιστούς γύρω από το δόντι που στηρίζουν το δόντι στη γνάθο. Οι κύριες μορφές περιοδοντικής νόσου είναι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Η ουλίτιδα είναι φλεγμονή των ούλων και αποτελεί την αρχική μορφή της νόσου. Στην περιοδοντίτιδα η φλεγμονή επεκτείνεται και σε άλλους ιστούς που συγκρατούν το δόντι στο φατνίο το οποίο χάνει τη σταθερότητά του και αποκτά κινητικότητα, «μεταναστεύει» (αλλάζει θέση στο τόξο) και τελικά αν δε θεραπευθεί μπορεί να καταλήγει ακόμα και σε απώλεια του δοντιού.

periodontitida imgΗ περιοδοντίτιδα συνεπάγεται προοδευτική απώλεια του φατνιακού οστού γύρω από τα δόντια, και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει στην χαλάρωση και την επακόλουθη απώλεια των δοντιών. Η περιοδοντίτιδα προκαλείται από μικροοργανισμούς που επιλέγουν να αναπτύσσονται σε επιφάνειες του δοντιού.

periodontitida imgΞεκινά με την πλάκα, η οποία αποτελείται κυρίως από βακτήρια. Η πλάκα σχηματίζεται πάνω στα δόντια, όταν τα άμυλα και τα σάκχαρα στα τρόφιμα αλληλεπιδρούν με τα βακτήρια που συνήθως βρίσκονται στο στόμα σας. Η πλάκα, που μένει πάνω στα δόντια σας περισσότερο από δύο ή τρεις ημέρες με τη συλλογή αλάτων ενασβεστιώνεται και σκληραίνει στο όριο πάνω και κάτω από τα ούλα. Τα υπολείμματα αυτά δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τα βακτήρια.

Αλλά η συνεχής φλεγμονή λόγω βαρύτητας της παθογένειας κάποιων μικροοργανισμών προκαλεί τελικά θυλάκους (“τσεπούλες”) που αναπτύσσονται μεταξύ των ούλων και των δοντιών, οι οποίες γεμίζουν με πλάκα, πέτρα και βακτήρια.

Με τον καιρό, αυτοί οι θύλακοι βαθαίνουν και επεκτείνονται στους περιβάλλοντες περιοδοντικούς ιστούς προκαλώντας οστική απώλεια και απειλώντας την παραμονή των δοντιών στο φατνίο.

periodontitida imgΗ συσσώρευση πέτρας, τα έντονα κόκκινα ή μωβ διογκωμένα και ευαίσθητα ούλα που αιμορραγούν με το βούρτσισμα των δοντιών ή αυτόματα, ούλα που υποχωρούν (“τραβιούνται”) μακριά από τα δόντια (υφήζηση), περιοδοντικά αποστήματα, πύον ανάμεσα στα δόντια και ούλα, νέα κενά ανάμεσα στα δόντια, χαλαρά δόντια, αλλαγή στον τρόπο που πλησιάζουν τα δόντια μεταξύ τους, δύσοσμη αναπνοή, άσχημη γεύση είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στα ούλα και παραπέμπουν σε περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα δεν είναι απαραίτητα επώδυνη νόσος και μπορεί να εξελίσσεται με αργό ρυθμό. Μπορεί υπάρχει η νόσος και τα συμπτώματα να εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου.

Η κατακράτηση οδοντικής πλάκας, σε συνδυασμό με τον αποικισμό του στόματος από περιοπαθογόνους μικροοργανισμούς αποτελούν τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα περιοδοντικής νόσου.

Μη φυσιολογικές συνθήκες στόματος- γέφυρες η μερικές οδοντοστοιχίες που δεν εφαρμόζουν σωστά, άσχημα ευθυγραμμισμένα δόντια, προβληματικά σφραγίσματα, λανθασμένη χρήση οδοντικού νήματος ή οδοντογλυφίδων
επιδεινώνουν ένα υπάρχον περιοδοντικό πρόβλημα.

Ο κίνδυνος εμφάνισης της περιοδοντίτιδας και η βαρύτητα της εκδήλωσής της μπορεί να αυξηθεί λόγω κληρονομικότητας, κακής στοματικής υγιεινής, με το κάπνισμα, παρουσία σακχαρώδη διαβήτη, με την αύξηση της ηλικίας, όταν υπάρχει μειωμένη ανοσία (λευχαιμία, HIV/AIDS, χημειοθεραπεία), λόγω κακής διατροφής, παρουσία ορμονικών αλλαγών, όπως αυτές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, αλλά και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων όπως αντισυλληπτικά, αντικαρκινικά, αντιεπιληπτικά, αντιϋπερτασικά κα.

Η πιο προφανής έκβαση της περιοδοντίτιδας είναι η απώλεια δοντιών, όμως υπάρχουν κι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η γέννηση μωρών με χαμηλό βάρος και ο κακώς ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης, η στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και διάφορα αναπνευστικά προβλήματα μπορεί τελικά να σχετίζονται με την περιοδοντική νόσο.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα βακτήρια, που είναι υπεύθυνα για την περιοδοντίτιδα μπορεί να εισχωρήσουν στο αίμα, μέσα από τους ιστούς των ούλων σας, επηρεάζοντας στη συνέχεια τους πνεύμονες, την καρδιά και άλλα μέρη του σώματός. Για παράδειγμα, τα βακτήρια μπορούν να ταξιδεύουν μέσα από τις στις αρτηρίες στην καρδιά σας, όπου μπορούν να πυροδοτήσουν έναν φαύλο κύκλο φλεγμονών και αρτηριακής στένωσης, που συμβάλλει στην καρδιακή προσβολή.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας συνίσταται καταρχήν στον έλεγχο του τοπικού παράγοντα, στην απομάκρυνση δηλαδή της συσσωρευμένης πλάκας και τρυγίας (πέτρα). Ο καθαρισμός, δηλαδή η αφαίρεση της υπερουλικής τρυγίας (αποτρύγωση) και ο έλεγχος της στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα, στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης, οδοντικό νήμα, μεσοδόντια βουρτσάκια με gel χλωρεξιδίνης), ώστε να διατηρηθεί το αποτέλεσμα και να περιοριστεί η μετέπειτα κατακράτηση νέων μικροβίων είναι απαραίτητος για να τεθεί υπό έλεγχο η οστική απώλεια και η φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών. Στη συνέχεια χρειάζεται να πραγματοποιηθεί ριζική απόξεση και λείανση της επιφάνειας της ρίζας, απομάκρυνση δηλαδή και της υποουλικής τρυγίας, που σκοπό έχει να απομακρύνει τους περιοπαθογόνους μικροοργανισμούς και τον κοκκιωματώδη ιστό. Με την θεραπεία προάγεται η δημιουργία νέου ιστού (“μακρά επιθηλιακή πρόσφυση”) έτσι ώστε να μικρύνει η “τσεπούλα” (θύλακος), το κενό δηλαδή μεταξύ δοντιών και ούλων, όπου συσσωρεύεται η πλάκα/τρυγία/μικρόβια. Σημειώνεται ότι με τη θεραπεία δεν είναι δυνατή η παραγωγή νέου οστού, απλά η παύση της εξέλιξης της απώλειάς του. Το πρόγραμμα συχνών (ανάλογα με την περίπτωση) επανεξετάσεων εξασφαλίζει πως θα προληφθεί η περαιτέρω απώλεια οστού και δεν θα υπάρχουν νέες εξάρσεις φλεγμομής παρά μόνον υφέσεις. Όταν κρίνεται απαραίτητο προτείνονται οι αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις που διευκολύνουν την λεπτομερή απομάκρυνση της υποουλικής τρυγίας και την αποκατάσταση της αρχιτεκτονικής των ούλων.

diabetes and periodontitisdiabetes and periodontitis

 

 

 

Τα υγιή ούλα είναι σταθερά και απαλά ροζ. Αν τα ούλα σας είναι πρησμένα, έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα και αιμορραγούν εύκολα ή παρουσιάζουν άλλα σημεία ή συμπτώματα της περιοδοντίτιδας, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας άμεσα. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε περίθαλψη, τόσο καλύτερες οι πιθανότητές σας να αναστρέψετε τις ζημιές από την περιοδοντίτιδα, αλλά και να προλάβετε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.