Έλεγχος / Καθάρισμα, Αποτρύγωση, Θεραπεία Χρόνιας Ουλίτιδας*

gingivitis_pigments-removal
Η ουλίτιδα προκαλείται από την πλάκα, μία άχρωμη βακτηριδιακή ουσία που σχηματίζεται πάνω στα δόντια . Αυτή όταν δεν απομακρύνεται με το βούρτσισμα ενασβεστιώνεται με τα άλατα που παράγονται από τον οργανισμό και εκκρίνονται στο στόμα με το σάλιο και μετατρέπεται σε πέτρα (τρυγία) η οποία ουσιαστικά είναι και αυτή αποθήκη μικροβίων. Τα σάκχαρα που βρίσκονται στα γλυκά ή που παράγονται από τη διάσπαση των αμυλούχων τροφών (πχ. ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, ψωμί) στις τροφές καταναλώνονται από τα βακτηρίδια που είναι αποθηκευμένα πάνω στην πλάκα και τα προϊόντα της αποδόμησής τους που είναι όξινα ερεθίζουν τα ούλα τα οποία γίνονται κόκκινα, ευαίσθητα και διογκωμένα και αιμορραγούν πολύ εύκολα.

Η φλεγμονή αυτή των ούλων αποτελεί την ουλίτιδα που είναι μία διαδικασία που συχνά οδηγεί στην συρρίκνωση των ούλων (υφίζηση) και τα απομακρύνει από τα δόντια δημιουργώντας έτσι θυλάκους και μπορεί να επεκταθεί και στις παρακείμενες στηρικτικές δομές των δοντιών (περιοδόντιο, οστό των γνάθων) προκαλώντας έτσι περιοδοντίτιδα που δυνητικά οδηγεί στην μετανάστευση των δοντιών, κινητικότητα και τελικά απώλεια φαινομενικά υγιών κατά τα άλλα δοντιών.

    Οι ενδείξεις της ουλίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Ούλα που αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα ή κατά τη χρήση νήματος ή αυτόματα
  • Κόκκινα διογκωμένα ευαίσθητα ούλα
  • Ούλα που έχουν συρρικνωθεί και απομακρύνονται τραβιώνται από τα δόντια (υφίζηση)
  • Ευαισθησία στα θερμικά ερεθίσματα (ψυχρά, θερμά)
  • Πύον στα ούλα
  • Πόνος κατά τη μάσηση
  • Συγκέντρωση πέτρας (τρυγίας)
  • Κακοσμία ή μόνιμη αίσθηση άσχημης γεύσης

Ουλίτιδα και Γυναίκες

Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να επιδράσουν σε πολλά σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των ούλων. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ουλίτιδα και πιθανώς και για περιοδοντίτιδα.
Οι ορμονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας μπορεί να επιδράσουν σε πολλά σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων και των ούλων. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να θέσουν τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για ουλίτιδα και πιθανώς και για περιοδοντίτιδα.
Εφηβεία
Οι νεαρές γυναίκες καθώς ωριμάζουν μπορεί να βιώσουν κατά τη διάρκεια της εφηβείας ευαισθησία στα ούλα με κυριότερα συμπτώματα αιμορραγικά διογκωμένα ούλα.
Γυναικολογικές Ορμόνες
Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες είτε ως παθολογική κατάσταση, είτε για αντισύλληψη, είτε κατά τη διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να παρουσιάσουν μεγαλύτερο πρόβλημα ουλίτιδας όταν υπάρχει τοπικός παράγοντας. Αντίστοιχο πρόβλημα μπορεί να υπάρχει και κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.
Εμμηνόπαυση
Αντίστροφα, λόγω της μείωσης των ορμονών, στις γυναίκες μπορεί να εμφανιστεί ξηροστομία και ευαισθησία στα ούλα.

Η θεραπεία σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η αντιμετώπιση της ίδιας ουσιαστικά νοσολογικής οντότητας δηλαδή της ουλίτιδας και αφορά σε επισταμένη και επιμελής στοματική υγιεινή και η συχνή αποτρύγωση (καθαρισμός, θεραπεία ουλίτιδας, στίλβωση, σοδοβολή) όποτε χρειάζεται και συστάσεις για ειδική φροντίδα για τη στοματική τους υγιεινή και τη διατήρηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.


*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.