Υποστήριξη Ογκολογικού Ασθενούς

Υποστήριξη ογκολογικού ασθενούς

Στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου είναι συχνά απαραίτητο να πραγματοποιηθεί χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και να χορηγηθεί ταυτόχρονια χημειοθεραπεία μόνο ή σε συνδυασμό και με ακτινοθεραπεία.

Η συμβολή του προσθετολόγου σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλαπλή.

  • Πριν την έναρξη της θεραπείας είναι απαραίτητο να γίνει έλεγχος των δοντιών ώστε να θεραπευθούν προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν αργότερα δυσκολίες στην ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ή το συνδυασμό αυτών.
  • Μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης πολλές φορές είναι απαραίτητη η κατασκευή ειδικής πρόσθεσης που να διευκολύνει την κατάποση μετά που θα ξυπνήσει ο ασθενής.
  • Στο σχεδιασμό της ακτινοθεραπείας μπορεί να χρειαστεί να κατασκευαστεί κάποια ενδοστοματική συσκευή που να απωθεί τα μαλακά μόρια εκτός πεδίου ακτινοβολίας.
  • Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας ή το συνδυασμό αυτών μπορεί να παρουσιαστούν ενοχλήσεις. Οι πιο συνηθισμένες είναι η καντιντίαση (μυκητίαση Candida), ερπητική ουλοστοματίτιδα, βλενογονίτιδα.

 

Η παρακολούθηση από κατάλληλα εκπαιδευμένο οδοντίατρο βοηθάει να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος με τα προβλήματά της πιο ανώδυνα.

Μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ξηροστομία η οποία δημιουργεί έδαφος για ουλίτιδα και τερηδόνες αυχένα και ρίζας.

Όλες αυτές οι παθολογικές καταστάσεις μπορούν να προληφθούν και οι συνέπειές τους να ελαχιστοποιηθούν όταν ο ασθενής έχει κάνει μία προετοιμασία και έχει σωστή καθοδήγηση και ακολουθεί πρόγραμμα επανεξετάσεων κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας του.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.