Χειρουργική τοποθέτηση εμφυτευμάτων*

Γενικά, όταν κάποιος είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές, μπορεί να βάλει και οδοντικά εμφυτεύματα. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οστού. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθενείς που έχουν υποστεί ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς στην κεφαλή/τράχηλο και χρόνιοι καπνιστές πρέπει να αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Η διαδικασία ξεκινά με την κλινική και ακτινογραφική εξέταση (οπισθοφαντιακή, πανοραμική, αξονική τομογραφία) και αφού γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός ακολουθεί η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη (περισσότερο κι από μία εξαγωγή!)

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Μετά την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης (6-12 εβδομάδες, αναλόγως με την περίπτωση) τοποθετείται το στήριγμα (abutment) στο εμφύτευμα, που μπορεί να είναι από τιτάνιο, χρυσό ή υψηλής αντοχής κεραμικό υλικό για περιοχές με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Λαμβάνεται το αποτύπωμα και κατασκευάζεται μία μεταβατική αποκατάσταση που κατευθύνει τη σωστή διαμόρφωση των ούλων σε αισθητικές περιοχές και καλύπτει τον ασθενή μέχρι την κατασκευή της οριστικής αποκατάστασης από το εργαστήριο

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετείται ένα εμφύτευμα για κάθε δόντι που λείπει. Σε 2 εμφυτεύματα μπορεί να στηριχτούν 4 δόντια (ή και περισσότερα, ανάλογα με την περίπτωση)

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Στην κάτω γνάθο τοποθετήθηκαν 2 εμφυτεύματα αμφοτερόπλευρα ως ακραία στηρίγματα για τις γέφυρες από πορσελάνη.

 

Στην περίπτωση που λείπουν περισσότερα ή όλα τα δόντια σε δύο ή τέσσερα εμφυτεύματα μπορεί να στηριχθεί μία κινητή αποκατάσταση μερική ή ολική επένθετη οδοντοστοιχία αντίστοιχα.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων στην άνω γνάθο που φέρουν σφαιρικούς συνδέσμους. Στην εσωτερική πλευρά της οδοντοστοιχίας υπάρχουν οι αντίστοιχες μήτρες που τους συγκρατούν. Η οδοντοστοιχία έχει καλύτερη συγκράτηση, βελτιώνοντας έτσι την λειτουργικότητά της (μάσηση, ομιλία). Όταν τοποθετούνται 4 εμφυτεύματα η υπερώα δεν καλύπτεται τελείως για μεγαλύτερη άνεση και αίσθηση της τροφής.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

 


*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.