Sealants / Φθορίωση / Εμφράξεις Σύνθετης Ρητίνης / Κατασκευή μηχανήματος διατήρησης χώρου*

Εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants)

Τα sealants παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τον έλεγχο της παιδικής τερηδόνας στα βοθρία και της αύλακες των νεογιλών και μόνιμων δοντιών.
Για να προστατέψουν τις επιφάνειες των δοντιών που είναι επιρρεπείς στην τερηδόνα, τα sealants καλό είναι να τοποθετούνται σε δόντια που δεν έχουν τερηδονιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτά εμφανίζονται στο στόμα.

Τι είναι οι εμφράξεις οπών και σχισμών (sealants);

Πρόκειται για υλικό που μοιάζει με λευκό σφράγισμα σε υγρή μορφή που όταν πολυμερίζεται σκληραίνει (πήζει) και χρησιμοποιείται για να εξαλείψει τις αύλακες και τα βοθρία των οπισθίων δοντιών.

Πότε τοποθετείται;

Μπορεί να τοποθετηθεί οποιαδήποτε στιγμή μετά την ανατολή των μόνιμων γομφίων δοντιών, δηλαδή μετά τα 6 χρόνια που ανατέλλουν οι μόνιμοι κάτω γομφίοι.

Πώς τοποθετούνται;

Πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη διαδικασία κατά την οποία τοποθετείται ένα ζελέ πάνω στη μασητική επιφάνεια του δοντιού που την προετοιμάζει για να κολλήσει καλύτερα το υλικό. Στη συνέχεια ξεπλένεται και στεγνώνεται και τοποθετείται το υλικό που είναι συνήθως διάφανο και σε υγρή μορφή και σκληραίνει με τη χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας (ειδικό μπλε φως που χρησιμοποιείται και για τα λευκά σφραγίσματα).

Εκτός από τις εμφράξεις οπών και σχισμών τι άλλο μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει την προδιάθεση για την εμφάνιση τερηδόνας στα δόντια;

Η σωστές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την καλή στοματική υγιεινή είναι το α και το ω.

Επίσης η φθορίωση βοηθάει στην πρόληψη της τερηδόνας.

φθορίωση

Δισκάρια φθορίωσης με τζελ που τοποθετούνται στο στόμα για λίγα λεπτά για να προλαμβάνουν την προσβολή των δοντιών από τερηδόνα

Εμφράξεις Σύνθετης Ρητίνης

εμφράξεις σύνθετης ρητίνης

Πρόκειται για άσπρα σφραγίσματα που γίνονται και σε παιδάκια μετά την αφαίρεση της τερηδόνας.

Ανοξείδωτες στεφάνες

Οι ανοξείδωτες στεφάνες είναι προκατασκευασμένες φόρμες που προσαρμόζονται σα θήκες σε μεμονωμένα δοντάκια.

Ενδείκνυνται όταν υπάρχει μεγάλη τερηδονική προσβολή, απομεταλλικοποίηση ή βλάβες αναπτυξιακές των δοντιών, οπότε το δόντι είναι επιρρεπές σε κάταγμα. Η στεφάνη θα διατηρηθεί έως να πέσει το νεογιλό δοντάκι και το παιδάκι δε θα χρειαστεί να υποστεί καμία περαιτέρω επέμβαση στο ίδιο δόντι.

Πολφοτομή (παιδική απονεύρωση)

Η πολφοτομή είναι μία διαδικασία που απαιτεί την αφαίρεση τμήματος του νεύρου που έχει μολυνθεί. Ο υπόλοιπος ζωντανός ιστός μετά υφίσταται θεραπεία για να διατηρήσει τη λειτουργία του δοντιού.

polfotomi_01

polfotomi_02

Μηχανήματα Διατήρησης Χώρου

Η σημασία της διατήρησης των νεογιλών γομφίων στο φραγμό είναι τεράστια γιατί αυτοί προστατεύουν άριστα το χώρο όπου στη συνέχεια θα ανατείλουν τα μόνιμα δόντια. Υπάρχουν όμως κάποιες περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποκατασταθούν και τότε μετά την εξαγωγή τους είναι απαραίτητη η κατασκευή κάποιας συσκευής που να σταθεροποιεί τα δόντια που μένουν ώστε να μην κλείσουν το χώρο και μετά δε χωράνε να βγουν τα μόνιμα που βρίσκονται από κάτω.

Τέτοιες συσκευές είναι:

To γλωσσικό τόξο (για τα κάτω όταν λείπουν περισσότερα από ένα δόντια)

γλωσσικό τόξο

O δακτύλιος ή στεφάνη με θηλιά (για μονήρες δόντι)

daktilios

H συσκευή Nance (έλλειψη περισσότερων πάνω δοντιών)

nance


Special thanks to Dr Lidieth Libby, pediatric dentist, who provided the treatment to the young patient, as well as space maintainers and pulpotomy pictures in this page.

*Ανάλογα με την περίπτωση, υπάρχει η δυνατότητα η θεραπεία να παρέχεται από εξειδικευμένους συναδέλφους (γναθοχειρουργό, περιοδοντολόγο, παιδοδοντίατρο, ενδοδοντιστή, ορθοδοντικό κα).

Γίνεται προσπάθεια η θεραπεία να ολοκληρώνεται στο ιατρείο της Κας Λεβή, όμως ανάλογα με το είδος της θεραπείας είναι δυνατόν η αντιμετώπιση του ασθενούς και η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης να πραγματοποιείται στο χώρο τους ή σε νοσοκομειακό περιβάλλον όταν αυτό καθίσταται απαραίτητο.

© 2014 Anna Levi. All rights reserved.