ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Η διαμάχη για την υποκειμενικότητα ή μη της ομορφιάς είναι πανάρχαια και εξακολουθεί πάντα. Το κάλλος, όπως το έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, αποτελούσε ανέκαθεν την πεπτουσία του ανθρώπινου πολιτισμού και επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, μέχρι το ανθρώπινο σώμα, το πρόσωπο και βέβαια, το χαμόγελο. Με το πέρασμα των χρόνων,η αισθητική για το καθετί που μας περιβάλλει αλλάζει συνεχώς και η ομορφιά υπόκειται σε συμβιβασμούς. Κάποτε ο κίτρινος χρυσός θεωρούνταν ιδανική επιλογή ακόμα και από πλευράς αισθητικής και για τα δόντια και ακόμα υπάρχουν φυλές που θεωρούν ωραίο να φορά η γυναίκα αμέτρητους κρίκους στο πρόσωπο, τατουάζ με διάφορα σχήματα και χρώματα και ποικιλότητα στην επιφάνεια κάλυψης, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που θεωρούν αισθητικό να χωράει ένας τεράστιος δίσκος στο χείλος και από μικρά παιδιά αυξάνουν το μέγεθός του σταδιακά για να ξεχειλώσει πολύ αφού δημιουργήσουν αυτό το απίστευτο τραύμα…

Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που παραμένουν σταθερά και αναλλοίωτα στον χρόνο… Η ομοιομορφία στο χρώμα, η συμμετρία και η αρμονία του προσώπου, το φωτεινό χαμόγελο είναι στοιχεία που συνθέτουν, για τον περισσότερο τουλάχιστον κόσμο, αυτό που αποκαλούμε αισθητικό. Και ενώ στο παρελθόν τα υλικά και οι τεχνικές δεν επέτρεπαν την αρμονική αποκατάσταση των δοντιών, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να βελτιώσουμε το σχήμα και το χρώμα τους, ακόμα και να τοποθετήσουμε νέα δόντια. Με τις τεχνικές κατευθυνόμενης ιστικής αναγέννησης και τα οστικά μοσχεύματα, αυτό πλεόν καθίσταται εφικτό, ακόμα και σε θέσεις που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητη η τοποθέτηση εμφυτευμάτων. Το ιδανικό χαμόγελο και η βελτίωση της εμφάνισης είναι πλέον πραγματικότητα με τις μεθόδους της σύγχρονης οδοντιατρικής.

 

 

Ψηφιακή Σχεδίαση Χαμόγελου Digital Smile Design (DSD)

Πρόκειται για λογισμικό ψηφιακής σχεδίασης χαμόγελου που συνθέτουν την ιδανική τελική εικόνα με τη βοήθεια αρχείων από κατάλληλες «βιβλιοθήκες» και μπορούν, σε συνδυασμό με φωτογραφίες από τον ασθενή, να καθοδηγήσουν το σχέδιο θεραπείας όπως γίνεται αναλογικά με το διαγνωστικό κέρωμα.

Αυτά είναι δυνατόν και να εκτυπωθούν με τρισδιάστατο εκτυπωτή και να τα δοκιμάσει ο ασθενής στο στόμα του για να έχει μία εικόνα του επιδιωκόμενου αποτελέσματος πριν ξεκινήσει τη θεραπεία του.

Xαμόγελo και αυτοπεποίθηση - Οδοντιατρικές παρεμβάσεις για την βελτίωση της αισθητικής

Αν και πολλοί από εμάς δεν έχουν γεννηθεί με τέλεια δόντια σε χρώμα ή σε σχήμα, δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται και δεν υπάρχει λόγος να μάθει να ζει κανείς με τα στραβά, σπασμένα πολυτερηδονισμένα δόντια. Η πρόληψη στην οδοντιατρική, όπως και σε άλλους τομείς είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία και οι αισθητικές παρεμβάσεις αποτελούν πλέον συνηθισμένη αφορμή επίσκεψης στο οδοντιατρείο.

Τα φυσικά μας δόντια έχουν ζωτική σημασία όχι απλά για τη λειτουργία της μάσησης αλλά επειδή αποτελούν ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της έκφρασης του προσώπου.

Η φροντίδα και η υγεία των δοντιών μας είναι βασική προϋπόθεση τόσο για τη σωστή φωνητική άρθρωση, όσο και για την καλαίσθητη εμφάνισή μας.

Στη σημερινή εποχή η κατάσταση των δοντιών μας είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης υγείας και ποιότητας ζωής, βάση του οποίου κρινόμαστε πολλές φορές, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα όμορφο χαμόγελο τραβάει την προσοχή, ενώ η ευκολία με την οποία το χαρίζουμε είναι στενά συνυφασμένη με την αυτοπεποίθησή μας. Ανάλογα με την περίπτωση υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για πιθανές αλλαγές που μπορούν να βελτιώσουν το χαμόγελό μας.

Λεύκανση

Υπάρχουν πολλά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν σε εναπόθεση χρωστικών στα δόντια. Τα πιο συνηθισμένα συμπεριλαμβάνουν το κάπνισμα ή κατανάλωση τροφών και ποτών με χρωστικές ουσίες όπως καφές, τσάι, σάλτσα σόγιας, βατόμουρα, κόκα κόλα). Εσωτερικές χρώσεις μπορεί να προέρχονται από αντιβιοτικά, όπως οι τετρακυκλίνες, υπερβολική λήψη φθορίου (από το νερό ή σκευάσματα φθορίου), παλιά σφραγίσματα, απονευρωμένα δόντια. Το πέρασμα του χρόνου και η γενετική προδιάθεση επηρεάζουν επίσης το χρώμα των δοντιών.

Τα σκευάσματα που μπορεί να αγοράσει κάποιος για να κάνει λεύκανση, όπως οδοντόπαστες, ζελέ ή ταινίες, μπορούν να αφαιρέσουν ως ένα βαθμό κάποιες εξωτερικές επιφανειακές χρώσεις, δεν μπορούν όμως να δράσουν εσωτερικά.

Αφού προηγηθεί προσεκτικός έλεγχος, αντικατάσταση εμφράξεων που έχουν πρόβλημα, θεραπεία των ούλων όταν χρειάζεται και βέβαια να ληφθεί υπόψιν ότι η πορσελάνη και η σύνθετη ρητίνη (θήκες, γέφυρες, όψεις, bonding) δεν αλλάζει χρώμα, η λεύκανση μπορεί να γίνει σταδιακά με ειδικούς νάρθηκες που κατασκευάζονται από τον οδοντίατρο ή άμεσα σε ένα μόνο ραντεβού στο οδοντιατρείο.

Λεύκανση με νάρθηκες στο σπίτι

Απαιτείται λήψη αποτυπωμάτων για την κατασκευή μαλακών δισκαρίων (νάρθηκες) που θα εφαρμόζουν τέλεια στα δόντια. Η λεύκανση με νάρθηκες πραγματοποιείται με την τοπική εφαρμογή ενός λευκαντικού παράγοντα (ζελέ), που τοποθετείται μέσα στον ειδικά διαμορφωμένο νάρθηκα, ο οποίος προσαρμόζεται στα δόντια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καθημερινά. Το ενεργό συστατικό μέσα στο τζελ είναι το υπεροξείδιο του καρβαμιδίου σε διάφορες συγκεντρώσεις (16% ή 22%), που καθώς υδρολύεται απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο που διαπερνά την αδαμαντίνη και έτσι επιτυγχάνεται η λεύκανση. Οι νάρθηκες φοριούνται κάποιες ώρες (συνήθως τη νύχτα) για 2 εβδομάδες περίπου, οπότε βελτιώνεται σταδιακά το χρώμα των δοντιών. Η δομή των δοντιών δεν αλλάζει, απλά τα δόντια γίνονται πιο λευκά και πιο φωτεινά.


Λεύκανση στο ιατρείο

Όταν η λεύκανση γίνεται στο ιατρείο το υλικό που χρησιμοποιείται μπορεί να έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε λευκαντικό παράγοντα (35% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου ή μπορεί να είναι και υπεροξείδιο του υδρογόνου). Τα ούλα, τα χείλη και η γλώσσα προστατεύονται προσεκτικά με ειδικό τρόπο γιατί το ζελέ καθώς δρά δημιουργεί φυσαλίδες και δε θέλουμε να τα ακουμπήσει γιατί είναι καυστικό και θα μπορούσε να προκαλέσει χημικά εγκαύματα. Η λεύκανση επιτυγχάνεται σε ένα μόνο ραντεβού (3 δεκαπεντάλεπτα). Σ’αυτήν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μία πολύ φωτεινή πηγή που επιταχύνει τη λεύκανση, με την ενεργοποίηση των λευκαντικών παραγόντων. Είναι δυνατόν η λεύκανση στο οδοντιατρείο σε να ολοκληρωθεί σε μία μόνο συνεδρία, διάρκειας μόνο 45 λεπτών, με θεαματικά αποτελέσματα. Είναι πιο ασφαλής σαν διαδικασία και η λεύκανση που επιτυγχάνεται διαρκεί περισσότερο καιρό.

 

Λεύκανση ενός μεμονωμένου ενδοδοντικά θεραπευμένου (απονευρωμένου) δοντιού

Στην περίπτωση που η δυσχρωμία οφείλεται σε παλαιότερη απονεύρωση, το δόντι καθαρίζεται προσεκτικά και τοποθετείται εσωτερικά η κατάλληλη λευκαντική ουσία από τον ειδικό, η οποία συχνά χρειάζεται να αντικατασταθεί κάθε 1-2 μέρες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 

Οι λευκαντικές ουσίες δεν αλλάζουν τη δομή των δοντιών. Τα δόντια δεν υφίστανται καμία επιβάρυνση. Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια της λεύκανσης είναι σε κάποιες περιπτώσεις η ευαισθησία, που είναι μία παροδική και να εξαλειφθεί με την εφαρμογή τοπικά ειδικών απευαισθητοποιητικών, αλλά ούτως ή άλλως θα παρέλθει μετά από μερικές μέρες.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης διαρκεί αρκετό διάστημα, αλλά δε θεωρείται μόνιμο. Το χρώμα με το πέρασμα του χρόνου επανέρχεται, χωρίς όμως να φτάνει στο βαθμό της δυσχρωμίας που υπήρχε αρχικά. Ο βαθμός της υποτροπής εξαρτάται κατά πολύ από την κατανάλωση τροφών με χρωστικές και διαφέρει σε κάθε άτομο. Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται εξατομικευμένοι νάρθηκες στο σπίτι, αυτοί μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον για μία «αναμνηστική» λεύκανση.

Το κάπνισμα, το κόκκινο κρασί και διάφορες τροφές και ροφήματα που μπορούν να λεκιάσουν ένα τραπεζομάντηλο, μπορούν να χρωματίσουν τα δόντια, όπως βατόμουρα, φράουλες, κεράσια, ρόδια, αλλά και χυμοί και πίτες που είναι φτιαγμένοι απ’αυτά, αλλά ακόμα και τα σταφύλια περιέχουν οξέα που μπορεί να βλάψουν την αδαμαντίνη.Νόστιμες αλλά με πολύ χρώμα σάλτσες, όπως σόγια, σάλτσα ντομάτας και σάλτσα κάρρυ, σόδες, κόκα κόλα και άλλα ανθρακούχα ποτά ακόμα και καραμέλες ή τσίχλες με χρωστικές μπορεί να χρωματίσουν τα δόντια. Επιλέξτε πιο ελαφριές και κρεμώδεις σάλτσες για λιγότερες χρωστικές και ξεπλύνετε ή βουρτσίστε τα δόντια μετά την κατανάλωσή τους για να μειώσετε τις πιθανότητες να σας χρωματίσουν τα δόντια. Ακόμα για και τα ροφήματα από βότανα και το άσπρο τσάι έχουν γίνει μελέτες που δείχνουν ότι μπορούν να διαβρώσουν την αδαμαντίνη και να προκαλέσουν επιφανειακές χρώσεις. Όξινες τροφές και ποτά όπως αυτά που πίνουν οι αθλητές για ενέργεια μπορεί να διαβρώσουν τα δόντια και να τα κάνουν πιο επιρρεπή στη συγκράτηση χρωστικών. Αν και το τσάι έχει τη φήμη του υγιεινού ροφήματος, όταν μιλάμε για τα δόντια και αυτό είναι μία επιλογή που μπορεί τα χρωματίσει.

Δεν χρειάζεται βέβαια να βγάλει κανείς όλα αυτά από τη διατροφή του. Πολλά απ’αυτά τα φρούτα και τους χυμούς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και είναι πάρα πολύ ωφέλιμα για τον οργανισμό οπότε τα χρειαζόμαστε στη διατροφή μας. Ίσως μπορούμε να κάνουμε πιο μέτρια κατανάλωση ή να τα αντικαθιστούμε με άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, όπως μήλα, κουνουπίδι, πεπόνι, πορτοκάλι, γρέιπφρουτ . Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιούμε καλαμάκι για ποτά όπως σόδες χυμούς και παγωμένο τσάι έτσι ώστε να μην μένει πάνω στα δόντια και για πολλή ώρα η επίδραση των χρωστικών.

Ένθετα και επένθετα πορσελάνης


Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα έχουν τα ένθετα και επένθετα πορσελάνης, τα οποία πλεονεκτούν ως προς την αντοχή σε σχέση με τα λευκά σφραγίσματα και κατασκευάζονται από το εργαστήριο, είτε από πορσελάνη, είτε από σύνθετη ρητίνη, μετά από τη λήψη αποτυπώματος και χρησιμοποιούνται για να αποκαταστήσουν οπίσθια δόντια. Είναι έμμεσα σφραγίσματα και αποτελούν μια αισθητική λύση αντί για το κλασσικό μαύρο σφράγισμα, που πλέον έχει καταργηθεί . Επιλέγονται σε περιπτώσεις που στα φυσικά δόντια λείπει τόση οδοντική ουσία, που μία απλή έμφραξη (σφράγγισμα) θα είχε κακή πρόγνωση, ενώ η είναι μία πιο συντηρητική εναλλακτική συγκριτικά με μία στεφάνη (θήκη) , που θα απαιτούσε την αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας οδοντικής ουσίας.

Για την κατασκευή ενός επένθετου, αφαιρείται η τερηδόνα και το παλιό σφράγγισμα αν υπάρχει, και διαμορφώνεται η κοιλότητα με κατάλληλο τρόπο και όσο το δυνατόν πιο συντηρητικά και λαμβάνεται ένα αποτύπωμα, το οποίο αποστέλλεται στο εργαστήριο. Το επένθετο συγκολλάται στην επόμενη συνεδρία με ειδική ρητινώδη κονία εξαιρετικά ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου.

Τα ένθετα και επένθετα είναι περισσότερο μόνιμα, συγκριτικά με τα άμεσα σφραγίσματα, στην περίπτωση που η απώλεια της οδοντικής ουσίας είναι εκτεταμένη, καθώς η ρητίνη που χρησιμοποιείται εκτός του στόματος στο εργαστήριο και η πορσελάνη είναι υλικά με καλύτερες ιδιότητες και μεγαλύτερη αντοχή. Στην περίπτωση που το υλικό είναι η σύνθετη ρητίνη, ο πολυμερισμός της (πήξη/σκλήρυνση) είναι πιο πλήρης, καθώς γίνεται στις απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες του εργαστηρίου και έτσι η συστολή του υλικού είναι η ελάχιστη δυνατή. Τα επένθετα πορσελάνης προστατεύουν και προλαμβάνουν μελλοντικά κατάγματα του δοντιού.

Όψεις Σύνθετης Ρητίνης

Οι όψεις από σύνθετη ρητίνη (bonding) είναι μια τεχνική κατά την οποία ένα λεπτό στρώμα υλικού, όμοιο με αυτό των λευκών σφραγισμάτων, τοποθετείται πάνω από το δόντι και στη συνέχεια σκληραίνει (φωτοπολυμερίζεται) με τη φωτεινή ακτινοβολία που εκπέμπει ειδική συσκευή. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία με άριστα αισθητικά αποτελέσματα που εφαρμόζεται κατευθείαν απο τον οδοντίατρο, μπορεί να ολοκληρωθεί σε ένα και μόνο ραντεβού και έχει ως σκοπό την βελτίωση του χρώματος ή/και του σχήματος των δοντίων.Δεν απαιτείται η μεσολάβηση του οδοτεχνικού εργαστηρίου και για τον λόγο αυτό θεωρείται η πιο γρήγορη και χαμηλού κόστους παρέμβαση για ένα αρμονικό χαμόγελο.Τα υλικά που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος ειναι οι σύνθετες ρητίνες με τις οποίες γίνονται και τα λευκά σφραγγίσματα.Πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένα υλικά με άριστη αισθητική απόδοση και υψηλή αντοχή. Ακόμα ένα πλεονέκτημα των όψεων της σύνθετης ρητίνης είναι οτι απαιτείται ελάχιστη αφαίρεση οδοντικής ουσίας(τρόχισμα) σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης και επιπλέον η χρήση αναισθησίας δεν είναι πάντα απαραίτητη καθώς η διαδικασία δεν πονάει.Οι Όψεις σύνθετης ρητίνης μπορούν να διορθώσουν προβλήματα που αφορούν το χρώμα,το σχήμα και το μέγεθος των δοντιών όπως ειναι δυσχρωμίες που δεν ανταποκρίνονται στη λεύκανση, μικροδοντία, αραιοδοντία, συνωστισμός.

 

Όψεις Πορσελάνης



Οι όψεις πορσελάνης από ολοκεραμικό υλικό που συγκολλούνται πάντω στο δόντι έχουν αποτελέσματα με μακροπρόθεσμα καλύτερη αισθητική σε σχέση με τις όψεις σύνθετης ρητίνης για πιο φωτεινό χαμόγελο.

Για να προσαρμοστούν οι όψεις πορσελάνης αφαιρείται μία πολύ μικρή ποσότητα οδοντικής ουσίας, ώστε να δημιουργηθεί ο απαραίτητος χώρος και ένα εξαιρετικά λεπτό στρώμα πορσελάνης συγκολλάται στα δόντια από τα οποία έχει,αρχικά,αφαιρεθεί για το υλικό. Η πορσελάνη ανήκει στα κεραμικά υλικά και παρουσιάζει παρόμοια διαφάνεια με την αδαμαντίνη του φυσικού δοντιού, γεγονός που μας δίνει τη δυνατότητα να πετύχουμε άψογο αισθητικό αποτέλεσμα.

Είναι εξαιρετικά ανθεκτική στη πάροδο του χρόνου ,δεν προσροφά χρωστικές από το στοματικό περιβάλλον και διατηρεί αναλλοίωτη την αισθητική των δοντιών. Οι όψεις πορσελάνης χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που οι αισθητικές απαιτήσεις είναι υψηλές, όπως κάλυψη δυσχρωμιών οι οποίες μπορεί να προέρχονται από παλαιά σφραγγίσματα σύνθετης ρητίνης,

 

απονεύρωση, λήψη τετρακυκλίνης και άλλων φαρμάκων ή από υπερβολική φθορίωση των δοντιών, σύγκλειση διαστημάτων ανάμεσα στα δόντια, μόνιμα λευκά δόντια, για τη βελτίωση σχήματος και μεγέθους δοντιών, που μπορεί να έχουν σπάσει ή να εμφανίζουν κάποια συγγενή ανωμαλία (πχ .υποπλασία). Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται σε μόλις δύο ραντεβού και απαιτεί τη μεσολάβηση του εργαστηρίου. Αρχικά, γίνεται η κατάλληλη προετοιμασία του δοντιού με την αφαίρεση ελάχιστης ποσότητας αδαμαντίνης, την απομάκρυνση των δυσχρωμιών και την αναδιαμόρφωση του σχήματος του δοντιού. Κατόπιν ο οδοντίατρος, σε συνεργασία με τον ασθενή, επιλέγει το ιδανικό χρώμα και λαμβάνει αποτύπωμα το οποίο και αποστέλλει στο εργαστηριο. Σε επόμενη συνεδρία, οι όψεις πορσελάνης δοκιμάζονται στα δόντια και συγκολλούνται μόνιμα σε αυτά με ειδική ρητινώδη κονία διπλού πολυμερισμού, που είναι εξαιρετικά ανθεκτική στο πέρασμα του χρόνου.

Γέφυρες Τύπου Maryland-Rochette

Οι γέφυρες αυτές αποτελούν τη λιγότερο επεμβατική προσθετική αποκατάσταση για την αναπλήρωση ενος ελλείποντος δοντιού,καθώς δεν τροχίζεται ολόκληρη η επιφάνεια των γειτονικών δοντιών παρά μόνο η οπίσθια επιφάνειά τους, δηλαδή υπερώια ή γλωσσικά ή η μασητική στις περιπτώσεις οπισθίων δοντιών (στην περίπτωση αυτή οι εφαπτήρες είναι ένθετα). Οι γέφυρες αυτές φέρουν πτερύγια είτε ολοκεραμικά είτε μεταλλικά, τα οποία εφαρμόζουν στα γειτονικά δόντια-στηρίγματα και συγκολλώνται ημιμόνιμα σε αυτά με ειδική ρητινώδη κονία υψηλής ανθεκτικότητας.Το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι άριστο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως προσωρινές αποκαταστάσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η θεραπεία με οδοντικά εμφυτεύματα, αλλά και ως μόνιμες σε περιπτώσεις παιδιών με συγγενή έλλειψη δοντιών ή μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη.

Στεφάνες

Οι στεφάνες (θήκες) χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που είναι απαραίτητη η αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση δοντιών με μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας. Για την κατασκευή μιας στεφάνης ο οδοντίατρος τροχίζει το δόντι περιφερικά σε όλες τις επιφάνειες που βρίσκονται πάνω απο τα ούλα και σε δεύτερο χρόνο λαμβάνει ένα αποτύπωμα του δοντιού(μέτρα) το οποίο στέλνει στο οδοντεχνικό εργαστήριο. Οι στεφάνες ενδείκνυνται όταν θέλουμε να διορθώσουμε το χρώμα ή το σχήμα πρόσθιων κυρίως δοντιών και οι πιο συντηρητικές τεχνικές όπως οι όψεις ή η λεύκανση δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Σε πολύ κατεστραμμένα δόντια λόγω τερηδόνας ή τραυματισμού (κάταγμα ή έντονη αποτριβή) που δεν μπορούν να αποκατασταθούν με πιο συντηρητικούς τρόπους (όπως έμφραξη, ένθετο, επένθετο) ή σε δόντια που έχει γίνει απονεύρωση και είναι αποδυναμωμένα λόγω απώλειας οδοντικής ουσίας, η στεφάνη προστατεύει από μελλοντικό κάταγμα.

Οι στεφάνες εσωτερικά μπορεί να έχουν έναν ισχυρό πυρήνα μεταλλικού κράματος, ο οποίος εφαρμόζει πάνω στο τροχισμένο δόντι. Η μεταλλική αυτή βάση εξωτερικά καλύπτεται από πορσελάνη στο χρώμα του φυσικού δοντιού, η οποία κρύβει το σκούρο χρώμα του μετάλλου και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι άρτιο. Πρόκειται για τις πλέον ανθεκτικές στεφάνες, λόγω του πυρήνα μετάλλου και μπορούν να εφαρμοστούν σε όλα τα δόντια, κυρίως τα οπίσθια.Υστερούν σε αισθητική σε σχέση με τις ολοκεραμικές στεφάνες, καθώς με το πέρασμα των χρόνων στο όριο δοντιού-στεφάνης μπορεί να εμφανιστεί μια μαύρη γραμμή, λόγω υφίζησης των ούλων και αποκάλυψης του μετάλλου.

Για να αποφευχθεί αυτό, στα πρόσθια δόντια τοποθετείται αυχενική πορσελάνη στο όριο της στεφάνης και όταν έχουν ένδειξη, προτιμώνται πλέον οι ολοκεραμικές στεφάνες. Οι στεφάνες αυτές κατασκευάζονται εξ'ολοκλήρου από πορσελάνη και χρησιμοποιούνται κυρίως στα πρόσθια δόντια. Το αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι άριστο, καθώς το χρώμα της πορσελάνης ταιριάζει απόλυτα με το χρώμα και τη διαφάνεια του φυσικού δοντιού. Αν και παλαιότερα οι ολοκεραμικές στεφάνες δεν προτιμούνταν σε οπίσθια δόντια που δέχονται ισχυρές μασητικές δυνάμεις, σήμερα με τα νεότερα ολοκεραμικά συστήματα (ζιργκόνιο, μονολιθικά) η αντοχή τους έχει βελτιωθεί σημαντικά και έτσι τοποθετούνται και σε οπίσθια δόντια.

Γέφυρες

Όταν λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια από μια περιοχή του στόματος, η γέφυρα μπορεί να αντικαταστήσει το κενό που έχει δημιουργηθεί στο φραγμό. Για την κατασκευή της χρειάζεται να τροχιστούν τα γειτονικά δόντια-στηρίγματα που βρίσκονται δίπλα στο δόντι που λείπει, για να δημιουργηθεί χώρος για τα υλικά αποκατάστασης (μέταλλο-πορσελάνη). Καθ’όλο το διάστημα που διαρκεί η διαδικασία κατασκευής της, τα δόντια στηρίγματα προστατεύονται από μία προσωρινή, μεταβατική αποκατάσταση από ακρυλική ρητίνη που καλύπτει και τις αισθητικές και λειτουργικές ανάγκες του ασθενούς και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί με προσωρινή κονία. Λαμβάνεται αποτύπωμα και όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή της, ώστε να ταιριάζει σε σχήμα και σε χρώμα με τα παρακείμενα φυσικά δόντια, η προσθετική αποκατάσταση συγκολλάται με την κατάλληλη μόνιμη κονία. Το τελικό αποτύπωμα εναλλακτικά γίνεται ψηφιακά με τη βοήθεια ενδοστοματικού σαρωτή και η δημιουργία της τελικής αποκατάστασης (αλλά και της μεταβατικής) μπορεί να γίνει επίσης ψηφιακά με τη χρήση κατάλληλου συστήματος κοπής CAD-CAM.

Εκτός βέβαια από την κλασσική προσθετική, σήμερα σημαντική θέση στο σχέδιο θεραπείας, με αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα, καταλαμβάνουν τα οδοντικά εμφυτεύματα.

 

 

 

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search