ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΣΤΕΦΑΝΕΣ & ΓΕΦΥΡΕΣ ΕΠΙ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, μετά από συνεχή έρευνα 40 και πλέον ετών και διαρκή εξέλιξη στο σχεδιασμό τους από την πρώτη τους εμφάνιση ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μακροχρόνια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση της αισθητικής και μασητικής ικανότητας, διατηρώντας ανέπαφα τα διπλανά δόντια, χωρίς να απειλούνται από τερηδόνα και ουλίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για υποκατάστατα των οδοντικών ριζών από καθαρό τιτάνιο, που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία που ευνοεί τη δημιουργία νέου οστού γύρω τους και την «οριστική αγκύλωσή» τους που λέγεται οστεοενσωμάτωση, σε μειωμένους χρόνους αποκατάστασης (6-8 εβδομάδες-πρώιμη ή ακόμα και την ίδια μέρα-άμεση φόρτιση).Χρησιμεύουν για να στηρίξουν προσθετικές αποκαταστάσεις, που φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν φυσικά δόντια για ένα τέλειο χαμόγελο που βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και προάγει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Όταν έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός ακολουθείται το κατάλληλο χειρουργικό πρωτόκολλο τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 95% για την άνω γνάθο και το 98% για την κάτω γνάθο.

Στην περίπτωση της έλλειψης ενός φυσικού δοντιού, ένα εμφύτευμα αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση σε σύγκριση με την παραδοσιακή γέφυρα, που απαιτεί τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών για τη στήριξή της. Τα διπλανά δόντια παραμένουν υγιή και άθικτα. Μακροπρόθεσμα, η φόρτιση που δέχεται το οστό του φατνίου, μέσα από τις μασητικές δυνάμεις που εξασκούνται στο εμφύτευμα αναστέλλει την απορρόφησή του, που είναι η φυσική εξέλιξη, μετά από την εξαγωγή των δοντιών.

Όταν λείπουν περισσότερα δόντια και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν οπίσθια στηρίγματα, τη λύση δίνουν τα οδοντικά εμφυτεύματα, που μπορεί να στηρίξουν μία γέφυρα με 3 ή περισσότερα δόντια σε 2 εμφυτεύματα.

Στην κάτω γνάθο τοποθετήθηκαν 2 εμφυτεύματα αμφοτερόπλευρα ως ακραία στηρίγματα για τις γέφυρες από πορσελάνη.

Γενικά, όταν κάποιος είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές, μπορεί να βάλει και οδοντικά εμφυτεύματα και δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την επέμβαση αυτή. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οστού. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθενείς που έχουν υποστεί ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς στην κεφαλή/τράχηλο και χρόνιοι καπνιστές πρέπει να αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Όλη η αυτή η διαδικασία σήμερα μπορεί να σχεδιάζεται ψηφιακά μέσα από υπολογιστή και να καθοδηγείται από χειρουργικό νάρθηκα, υπολογιστικά καθοδηγούμενη εμφυτευματολογία.

Η διαδικασία ξεκινά με την κλινική και ακτινογραφική εξέταση (οπισθοφαντιακή, πανοραμική, αξονική τομογραφία) και αφού γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός ακολουθεί η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης (6-12 εβδομάδες, αναλόγως με την περίπτωση) τοποθετείται το στήριγμα (abutment) στο εμφύτευμα, που μπορεί να είναι από τιτάνιο ή υψηλής αντοχής κεραμικό υλικό για περιοχές με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

Λαμβάνεται το τελικό αποτύπωμα, το οποίο σήμερα μπορεί να γίνει και ψηφιακά, με ενδοστοματική σάρωση(Digital intraoral scanner) και κατασκευάζεται μία μεταβατική αποκατάσταση που κατευθύνει τη σωστή διαμόρφωση των ούλων σε αισθητικές περιοχές και καλύπτει τον ασθενή μέχρι την κατασκευή της οριστικής αποκατάστασης από το εργαστήριο.

Δείτε περισσότερα για Digital intraoral scanner...

Συνοψίζοντας οι προσθετικές αποκαταστάσεις που στηρίζονται σε οδοντικά εμφυτεύματα πλεονεκτούν έναντι των κλασσικών αποκαταστάσεων γιατί:

  • Αποτελούν μία μόνιμη λύση, γιατί δεν απειλούνται από τερηδόνα ή ουλίτιδα και άρα, δεν έχουν ημερομηνία λήξης
  • Είναι μία καθαρή λύση, καθώς τα παρακείμενα δόντια δεν χρειάζεται να τροχιστούν και άρα παραμένουν άθικτα και υγιή
  • Συντελούν στη διατήρηση του οστού του φατνίου, καθώς αποτρέπουν την απορρόφηση που ακολουθεί την εξαγωγή των δοντιών
  • Επαναφέρουν την αισθητική, αλλά και την αίσθηση, που είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών
  • Συμβάλλουν στη λειτουργικότητα, μάσηση και ομιλία
  • Προσδίδουν αυτοπεποίθηση και συντελούν στη βελτίωση της υγείας και άρα της ποιότητας ζωής.

       

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search