ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά χειρουργικές τεχνικές και υλικά, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα ,που αντικαθιστούν τη ρίζα του φυσικού δοντιού, 

πλεονεκτούν στην αίσθηση, στην αισθητική,στη σταθερότητα, στη διάρκεια ζωής και στην αντοχή, συγκριτικά με μία γέφυρα ή μία οδοντοστοιχία και αυτό είναι γενικά αποδεκτό από το γενικό πληθυσμό και όχι μόνον από τους ειδικούς.
 

 Και από την εποχή που χρειαζόταν να περιμένει κανείς 3-4 ή 4-6 μήνες μέχρι τα εμφυτεύματα που θα τοποθετούσε να αποκτήσουν καλή σταθερότητα (οστεοενσωμάτωση) ώστε να είναι έτοιμα να συνδεθούν με τα καινούρια δόντια («φόρτιση») περάσαμε μετά από μακροχρόνια έρευνα, μέσα από παγκόσμιες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες σε νέα πρωτόκολλα που επιτρέπουν με ασφάλεια την πρώιμη φόρτιση (early loading) σε 6-8 εβδομάδες, χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχει υποστεί η επιφάνεια των εμφυτευμάτων (SLA-sand blasted large grit acid etched), ώστε να προσελκύει τα οστικά κύτταρα και να τα κινητοποιεί να παράγουν γρηγορότερα νέο οστό, με αποτέλεσμα την επίτευξη ταχύτερης οστεοενσωμάτωσης.
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τόσο υψηλά standards που δεν αρκεί πλέον απλά «να τα δεχτεί ο οργανισμός», ώστε να χαρακτηριστεί η θεραπεία επιτυχημένη, όπως ακόμη ρωτούν χαρακτηριστικά εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο. Η ακριβής τους θέση δεν επιλέγεται, όπως παλαιότερα, από την ύπαρξη οστού, αλλά υπαγορεύεται από την αισθητική. Η τελική εικόνα της επιθυμητής προσθετικής αποκατάστασης είναι τώρα η αφετηρία της επιτυχημένης σχεδίασης της εμφυτευματικής θεραπείας.

Υπολογιστικά Kαθοδηγούμενη Eμφυτευματολογία-Computer Guided Implantology

Αρχικά λαμβάνεται μία ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία (CBCT/dental scan). Οι τομές ανασυντίθενται και έτσι είναι δυνατόν, με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας και ειδικού λογισμικού,να γίνει αναπαράσταση και να κατασκευαστεί ουσιαστικά ένα «ομοίωμα» των οστών της γνάθου.

 

Ψηφιακή Ροή-Fully Guided Implant Surgery

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού, επιλέγεται το είδος του εμφυτεύματος και οι διαστάσεις του και τοποθετείται αυτό στην ακριβή του θέση στη γνάθο μέσα στο πρόγραμμα.

 

Ψηφιακή αποτύπωση: Λαμβάνονται αρχικά αποτυπώματα για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός ψηφιακός ενδοστοματικός σαρωτής (digital intraoral scanner).

Στη συνέχεια κατασκευάζεται κατάλληλος χειρουργικός νάρθηκας, και εκτυπώνεται με τρισδιάστατο εκτυπωτή -3D printer- που θα καθοδηγήσει τον επεμβαίνοντα ώστε να τοποθετήσει τα εμφυτεύματα στην ακριβή θέση που έχει προεπιλεγεί μέσα από τον υπολογιστή έχοντας υπόψιν τη θέση των ανατομικών μορίων που θέλουμε να αποφύγουμε και την ποσότητα και ποιότητα του οστού.

Η ακρίβεια και η ασφάλεια του συστήματος είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι καν απαραίτητο να ανοιχτεί κρημνός –flapless-, γεγονός που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει τομές και δε χρειάζεται καν ράμματα! Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι όσο το δυνατόν ατραυματική και σύντομη και οι πιθανότητες επιπλοκής όπως πχ οίδημα (πρήξιμο) κλπ.

Επιπλέον, όταν η αρχική σταθερότητα του εμφυτεύματος επαρκεί, είναι δυνατόν να έχουν προκατασκευαστεί πριν ακόμα τοποθετηθούν τα εμφυτεύματα και οι προσωρινές μεταβατικές αποκαταστάσεις μέσω ειδικού σχεδιαστικού προγράμματος στον υπολογιστή και με ειδικά μηχανήματα κοπής από το εργαστήριο έτσι, ώστε αυτές να προσαρμοστούν στο στόμα αμέσως μετά τη χειρουργική τοποθέτηση των εμφυτευμάτων, να τοποθετηθούν δηλαδή την ίδια μέρα, άμεση φόρτιση (immediate loading). 

 Σ’ αυτή  τη περίπτωση η οριστικοποίηση γίνεται με την κατασκευή της τελικής αποκατάστασης όταν έχει ολοκληρωθεί η επούλωση των ούλων και έχει σταθεροποιηθεί η θέση των περιοδοντικών ιστών. 

 

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, μετά από συνεχή έρευνα 40 και πλέον ετών και διαρκή εξέλιξη στο σχεδιασμό τους από την πρώτη τους εμφάνιση ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν μακροχρόνια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την αποκατάσταση της αισθητικής και μασητικής ικανότητας, διατηρώντας ανέπαφα τα διπλανά δόντια, χωρίς να απειλούνται από τερηδόνα και ουλίτιδα. Πρόκειται ουσιαστικά για υποκατάστατα των οδοντικών ριζών από καθαρό τιτάνιο, που έχει υποστεί ειδική επεξεργασία που ευνοεί τη δημιουργία νέου οστού γύρω τους και την «οριστική αγκύλωσή» τους που λέγεται οστεοενσωμάτωση, σε μειωμένους χρόνους αποκατάστασης (6-8 εβδομάδες-πρώιμη ή ακόμα και την ίδια μέρα-άμεση φόρτιση).Χρησιμεύουν για να στηρίξουν προσθετικές αποκαταστάσεις, που φαίνονται και συμπεριφέρονται σαν φυσικά δόντια για ένα τέλειο χαμόγελο που βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και προάγει την υγεία και την ποιότητα ζωής. Όταν έχει προηγηθεί σωστός σχεδιασμός ακολουθείται το κατάλληλο χειρουργικό πρωτόκολλο τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνούν το 95% για την άνω γνάθο και το 98% για την κάτω γνάθο.

Στην περίπτωση της έλλειψης ενός φυσικού δοντιού, ένα εμφύτευμα αποτελεί την αποτελεσματικότερη λύση σε σύγκριση με την παραδοσιακή γέφυρα, που απαιτεί τρόχισμα των παρακείμενων δοντιών για τη στήριξή της. Τα διπλανά δόντια παραμένουν υγιή και άθικτα. Μακροπρόθεσμα, η φόρτιση που δέχεται το οστό του φατνίου, μέσα από τις μασητικές δυνάμεις που εξασκούνται στο εμφύτευμα αναστέλλει την απορρόφησή του, που είναι η φυσική εξέλιξη, μετά από την εξαγωγή των δοντιών.

Όταν λείπουν περισσότερα δόντια και ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχουν οπίσθια στηρίγματα, τη λύση δίνουν τα οδοντικά εμφυτεύματα, που μπορεί να στηρίξουν μία γέφυρα με 3 ή περισσότερα δόντια σε 2 εμφυτεύματα.

Στην κάτω γνάθο τοποθετήθηκαν 2 εμφυτεύματα αμφοτερόπλευρα ως ακραία στηρίγματα για τις γέφυρες από πορσελάνη.

Γενικά, όταν κάποιος είναι σε θέση να κάνει εξαγωγές, μπορεί να βάλει και οδοντικά εμφυτεύματα και δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την επέμβαση αυτή. Απαραίτητη είναι η ύπαρξη επαρκούς ποσότητας οστού. Ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως μη ελεγχόμενος σακχαρώδης διαβήτης ή καρδιαγγειακές παθήσεις ή ασθενείς που έχουν υποστεί ακτινοβολία για θεραπευτικούς σκοπούς στην κεφαλή/τράχηλο και χρόνιοι καπνιστές πρέπει να αξιολογηθούν κατά περίπτωση.

Η διαδικασία ξεκινά με την κλινική και ακτινογραφική εξέταση (οπισθοφαντιακή, πανοραμική, αξονική τομογραφία) και αφού γίνει ο απαραίτητος σχεδιασμός ακολουθεί η χειρουργική τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Γίνεται με τοπική αναισθησία και είναι εντελώς ανώδυνη.

Μετά την ολοκλήρωση της οστεοενσωμάτωσης (6-12 εβδομάδες, αναλόγως με την περίπτωση) τοποθετείται το στήριγμα (abutment) στο εμφύτευμα, που μπορεί να είναι από τιτάνιο ή υψηλής αντοχής κεραμικό υλικό για περιοχές με υψηλές αισθητικές απαιτήσεις.

Λαμβάνεται το τελικό αποτύπωμα, το οποίο σήμερα μπορεί να γίνει και ψηφιακά, με ενδοστοματική σάρωση(Digital intraoral scanner) και κατασκευάζεται μία μεταβατική αποκατάσταση που κατευθύνει τη σωστή διαμόρφωση των ούλων σε αισθητικές περιοχές και καλύπτει τον ασθενή μέχρι την κατασκευή της οριστικής αποκατάστασης από το εργαστήριο.

Δείτε περισσότερα για Digital intraoral scanner...

Συνοψίζοντας οι προσθετικές αποκαταστάσεις που στηρίζονται σε οδοντικά εμφυτεύματα πλεονεκτούν έναντι των κλασσικών αποκαταστάσεων γιατί:

  • Αποτελούν μία μόνιμη λύση, γιατί δεν απειλούνται από τερηδόνα ή ουλίτιδα και άρα, δεν έχουν ημερομηνία λήξης
  • Είναι μία καθαρή λύση, καθώς τα παρακείμενα δόντια δεν χρειάζεται να τροχιστούν και άρα παραμένουν άθικτα και υγιή
  • Συντελούν στη διατήρηση του οστού του φατνίου, καθώς αποτρέπουν την απορρόφηση που ακολουθεί την εξαγωγή των δοντιών
  • Επαναφέρουν την αισθητική, αλλά και την αίσθηση, που είναι όμοια με αυτή των φυσικών δοντιών
  • Συμβάλλουν στη λειτουργικότητα, μάσηση και ομιλία
  • Προσδίδουν αυτοπεποίθηση και συντελούν στη βελτίωση της υγείας και άρα της ποιότητας ζωής.

       

 

 

Τοποθέτηση εμφυτευμάτων καθοδηγούμενη από υπολογιστή με ψηφιακή σχεδίαση και άμεση φόρτιση μπορεί να γίνει χωρίς κρημνό και σε ολόκληρο το τόξο και ο ασθενής να φύγει από το ιατρείο με δόντια, χωρίς ράμματα, την ίδια μέρα. 

 

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search