Στην εποχή των ραγδαίων εξελίξεων όσον αφορά χειρουργικές τεχνικές και υλικά, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι τα οδοντικά εμφυτεύματα πλεονεκτούν συγκριτικά με μία γέφυρα ή μία οδοντοστοιχία (μασελάκι-βιτάλιο) στην περίπτωση έλλειψης φυσικών δοντιών και αυτό είναι γενικά αποδεκτό από το γενικό πληθυσμό και όχι μόνον από τους ειδικούς. Και από την εποχή που χρειαζόταν να περιμένει κανείς 3-4 ή 4-6 μήνες μέχρι τα εμφυτεύματα που θα τοποθετούσε να αποκτήσουν καλή σταθερότητα (οστεοενσωμάτωση) ώστε να είναι έτοιμα να συνδεθούν με τα καινούρια δόντια («φόρτιση») περάσαμε μετά από μακροχρόνια έρευνα, μέσα από παγκόσμιες πολυκεντρικές κλινικές μελέτες σε νέα πρωτόκολλα που επιτρέπουν με ασφάλεια τη φόρτιση σε 4-6 εβδομάδες, χάρη στην ειδική επεξεργασία που έχει υποστεί η επιφάνεια των εμφυτευμάτων, ώστε να προσελκύει τα οστικά κύτταρα και να τα κινητοποιεί να παράγουν γρηγορότερα νέο οστό, με αποτέλεσμα την επίτευξη ταχύτερης οστεοενσωμάτωσης.
Στην περίπτωση που δεν γίνει άμεση φόρτιση μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά εμφυτεύματα για τη στήριξη της μεταβατικής αποκατάστασης μέχρι να ολοκληρωθεί η φάση επούλωσης/οστεοενσωμάτωση
Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων έχει τόσο υψηλά standards που δεν αρκεί πλέον απλά «να τα δεχτεί ο οργανισμός», ώστε να χαρακτηριστεί η θεραπεία επιτυχημένη, όπως ακόμη ρωτούν χαρακτηριστικά εκείνοι που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το αντικείμενο. Η ακριβής θέση που θα γίνει η εμφύτευση δεν καθορίζεται όπως παλαιότερα από την ύπαρξη οστού, αλλά υπαγορεύεται από την αισθητική. Η τελική εικόνα της επιθυμητής προσθετικής αποκατάστασης είναι τώρα η αφετηρία της επιτυχημένης σχεδίασης της εμφυτευματικής θεραπείας.
Είναι πλέον συνηθισμένη τακτική να λαμβάνεται φλεβικό αίμα από τον ίδιο τον ασθενή αμέσως πριν την επέμβαση και απ’ αυτό να διαχωρίζεται με ειδική επεξεργασία το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες. Αυτό είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για ανάμιξη με μοσχευματικό υλικό ή για τη δημιουργία μεμβρανών για κατευθυνόμενη ιστική αναγέννηση, μειώνοντας τις επιπλοκές, βελτιώνοντας την επούλωση και εκτοξεύοντας έτσι τα ποσοστά επιτυχίας των επεμβάσεων οστικής ανάπλασης.
Όταν έρχεται λοιπόν η ώρα για την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων απαιτείται μία ειδική οδοντιατρική αξονική τομογραφία (dental scan), η οποία είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί από ειδικό λογισμικό και ψηφιακή τεχνολογία για την κατασκευή ενός «ομοιώματος» ουσιαστικά των οστών της γνάθου. Πάνω σ’ αυτό μπορεί να κατασκευαστεί κατάλληλος οδηγός που θα καθορίσει τη θέση που προσφέρεται για την τοποθέτηση του κάθε εμφυτεύματος με τέτοια ασφάλεια που ο προσθετολόγος δύναται να έχει ήδη προσαρμόσει την αποκατάσταση που θα στηριχτεί επάνω στα εμφυτεύματα πριν αυτά τοποθετηθούν καν στον ασθενή! Η ακρίβεια δε του συστήματος είναι τέτοια που δεν είναι καν απαραίτητο να ανοιχτεί «κρημνός»*, γεγονός που σημαίνει ότι ο ασθενής δεν έχει τομές και δε χρειάζεται καν ράμματα! Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι όσο το δυνατόν ατραυματική και σύντομη και οι πιθανότητες επιπλοκής όπως πχ οίδημα (πρήξιμο) κλπ ελαχιστοποιούνται έως εξαφανίζονται.
Τοποθέτηση εμφυτευμάτων καθοδηγούμενη από υπολογιστή με ψηφιακή σχεδίαση και άμεση φόρτιση μπορεί να γίνει χωρίς κρημνό και σε ολόκληρο το τόξο και ο ασθενής να φύγει από το ιατρείο με δόντια, χωρίς ράμματα, την ίδια μέρα.
* εκτός εάν χρειάζεται ταυτόχρονα με την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και οστικό μόσχευμα
Ποιος λοιπόν σύγχρονος άνθρωπος που ενημερώνεται δε θα’θελε όταν έχει ανάγκη από εμφυτεύματα να εξερευνήσει την εναλλακτική λύση του να αποκτήσει τα επιθυμητά δόντια του που έχουν απωλεσθεί χωρίς πόνο σε μία μέρα;!!!
**Οι τεχνικές που αναφέρονται δεν ενδείκνυνται σε όλες τις περιπτώσεις όμως αξίζει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας εάν μπορεί να εφαρμοστούν σε σας.