ΕΧΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟΡΙΑ? ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Διεύθυνση Συγγρού και Ζαλοκώστα 38 (έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ) Χαλάνδρι
Τηλέφωνο

Μετά από αρκετές επισκέψεις φορέσατε την οδοντοστοιχία από την οποία ξέρουμε ότι περιμένατε πολλά. Θα πρέπει όμως να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα και να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ξεπεράσετε ορισμένες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Πρέπει να σας ενημερώσουμε γι’αυτά τα προβλήματα και αυτός είναι και ο λόγος αυτού του κειμένου.

Εξοικείωση/άνεση

Οπωσδήποτε δε θα αισθάνεστε άνετα με τις νέες οδοντοστοιχίες σας τις πρώτες μέρες ακόμα κι αν φορούσατε άλλες για αρκετά χρόνια.

Αυτό δεν είναι παράξενο ούτε και συμβαίνει μόνο σε σας αλλά σχεδόν σε όλους που θα φορέσουν καινούρια οδοντοστοιχία. Συνήθως παρουσιάζονται τραύματα, πόνος, δυσκολία κατά τη μάσηση και την κατάποση.

Είναι σπάνιο η οδοντοστοιχία να μη χρειάζεται κάποια ρύθμιση /διευθέτηση μετά την τοποθέτησή της στο στόμα. Ο μόνος αρμόδιος για να βοηθήσει είναι ο γιατρός σας, σ’αυτόν θα εξηγήσετε τις δυσκολίες και θα ακολουθήσετε τις υποδείξεις και τις οδηγίες του για να ξεπεράσετε το πρόβλημα.

Μην επιχειρήσετε να κόψετε τις οδοντοστοιχίες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τις καταστρέψετε. Μην κάνετε υπομονή «να ψηθούν τα ούλα» και μην χρησιμοποιείτε φάρμακα (πχ ιώδιο) που μπορεί να κάνουν ζημιά στα ούλα.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μετά την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας είναι ο μόνος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.

Ομιλία

Η πρώτη δυσκολία που θα παρουσιαστεί θα είναι στην ομιλία. Τις πρώτες μέρες θα βοηθήσει πολύ αυτό το πρόβλημα να διαβάζετε δυνατά ένα βιβλίο ή εφημερίδα 2-3 φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο η γλώσσα θα συνηθίσει στην καινούρια κατάσταση και στις καινούριες θέσεις που χρειάζεται για να προφέρει σωστά τις λέξεις.

Μην ανησυχήσετε για τα σάλια που θα παρουσιάζονται τις πρώτες μέρες. Η σιελόρροια αυτή θα σταματήσει γρήγορα.
Για τον πόνο και τα τραύματα (χτυπήματα) που θα παρουσιασθούν, ο γιατρός θα βοηθήσει να υποχωρήσουν ρυθμίζοντας εκεί που πρέπει τις οδοντοστοιχίες.

Μάσηση

Για το φαγητό τον πρώτο καιρό χρειάζεται μία ειδική προσπάθεια. Αρχικά είναι καλύτερο να τρώτε ρευστές τροφές δηλαδή  ότι πάει κάτω χωρίς μάσηση (ρουφηχτό) ή μικρά κομματάκια καλοβρασμένης τροφής, βάζοντάς τα στο στόμα από το πλάι. Με τα μπροστινά δόντια τουλάχιστον τον πρώτο καιρό είναι πάρα πολύ δύσκολο να κόψεις τροφή και γι’αυτό καλύτερα να μην το επιχειρείτε. Δυσκολία επίσης θα βρίσκει η γλώσσα να γυρίσει την τροφή στο στόμα και αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα με την κάτω οδοντοστοιχία που μετακινείται.

Ο χρόνος που θα περάσει για να μπορείτε να τρώτε άνετα και κυρίως να μην αισθάνεστε ότι φοράτε κάτι ξένο είναι αρκετός και εξαρτάται από την ηλικία και άλλους παράγοντες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε.

Αφαίρεση οδοντοστοιχίας

Τη νύχτα στον ύπνο πρέπει να βγάζετε την οδοντοστοιχία για να ξεκουράζεται το στόμα. Όταν δε τη φοράτε να την τοποθετείτε μέσα σε ειδικό κουτάκι με νερό εκτός αν έχετε άλλες οδηγίες από τον οδοντίατρό σας.

Αναγόμωση

Μετά από καιρό μπορεί να αισθανθείτε ότι η οδοντοστοιχία έχει χάσει την εφαρμογή που είχε τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να έχει συμπέσει με κάποια
απώλεια στο γενικό βάρος σας. Τα ούλα σας δεν αδυνάτισαν. Είναι όμως πιθανόν η οδοντοστοιχία να χρειάζεται αναπροσαρμογή (γέμισμα). Ο χρόνος που χρειάζεται να γίνεται αυτό μπορεί να ποικίλλει συνήθως μεταξύ 3 και 5 ετών. Καλό είναι πάντως να γίνεται ένας ετήσιος επανέλεγχος από τον οδοντίατρό σας.

Υγιεινή της οδοντοστοιχίας

  • Μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να την ξεπλένετε με πολύ νερό να μη μένουν τροφές.
  • Καθημερινά θα πρέπει να την καθαρίζετε με σαπούνι και οδοντόβουρτσα σε όλες τις επιφάνειες ή με τα ειδικά καθαριστικά για οδοντοστοιχίες που πωλούνται στα φαρμακεία.

Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά.

 
 
logo.png
Συγγρού και Ζαλοκώστα 38
(έναντι νοσοκ. ΥΓΕΙΑ)
Χαλάνδρι
Τηλ.: 210 6896 597
E-mail: levi@prostheticdentistry.gr

Search