http://www.gotoapro.org/
http://www.gotoapro.org/photos/before–after/
http://www.abpros.org/abp/
http://aaid.com/patients_and_public/Benefits_of_Dental_Implants.html
http://www.aaid-implant.org/
http://www.osseo.org/
http://myoms.org/
http://www.agd.org/2/practicemanagement/factsheet/
http://www.perio.org/
http://www.haoms.org/index.php?option=com_content&view=article&id=191&Itemid=129
http://www.hspd.gr/Parents/
http://www.hspd.gr/Parents/Emergency
http://www.colgate.com.gr/app/CP/GR/OC/Information.cvsp
http://www.webmd.com/oral-health/guide/
Μετά από αρκετές επισκέψεις φορέσατε την οδοντοστοιχία από την οποία ξέρουμε ότι περιμένατε πολλά. Θα πρέπει όμως να κάνετε λίγη υπομονή ακόμα και να συνεργαστείτε με το γιατρό σας για να ξεπεράσετε ορισμένες δυσκολίες που θα παρουσιαστούν. Πρέπει να σας ενημερώσουμε γι’αυτά τα προβλήματα και αυτός είναι και ο λόγος αυτού του κειμένου.
Εξοικείωση/άνεση
Οπωσδήποτε δε θα αισθάνεστε άνετα με τις νέες οδοντοστοιχίες σας τις πρώτες μέρες ακόμα κι αν φορούσατε άλλες για αρκετά χρόνια.
Αυτό δεν είναι παράξενο ούτε και συμβαίνει μόνο σε σας αλλά σχεδόν σε όλους που θα φορέσουν καινούρια οδοντοστοιχία. Συνήθως παρουσιάζονται τραύματα, πόνος, δυσκολία κατά τη μάσηση και την κατάποση.
Είναι σπάνιο η οδοντοστοιχία να μη χρειάζεται κάποια ρύθμιση /διευθέτηση μετά την τοποθέτησή της στο στόμα. Ο μόνος αρμόδιος για να βοηθήσει είναι ο γιατρός σας, σ’αυτόν θα εξηγήσετε τις δυσκολίες και θα ακολουθήσετε τις υποδείξεις και τις οδηγίες του για να ξεπεράσετε το πρόβλημα.
Μην επιχειρήσετε να κόψετε τις οδοντοστοιχίες γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να τις καταστρέψετε. Μην κάνετε υπομονή «να ψηθούν τα ούλα» και μην χρησιμοποιείτε φάρμακα (πχ ιώδιο) που μπορεί να κάνουν ζημιά στα ούλα.
Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μετά την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας είναι ο μόνος τρόπος να λυθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Ομιλία
Η πρώτη δυσκολία που θα παρουσιαστεί θα είναι στην ομιλία. Τις πρώτες μέρες θα βοηθήσει πολύ αυτό το πρόβλημα να διαβάζετε δυνατά ένα βιβλίο ή εφημερίδα 2-3 φορές την ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο η γλώσσα θα συνηθίσει στην καινούρια κατάσταση και στις καινούριες θέσεις που χρειάζεται για να προφέρει σωστά τις λέξεις.
Μην ανησυχήσετε για τα σάλια που θα παρουσιάζονται τις πρώτες μέρες. Η σιελόρροια αυτή θα σταματήσει γρήγορα.
Για τον πόνο και τα τραύματα (χτυπήματα) που θα παρουσιασθούν, ο γιατρός θα βοηθήσει να υποχωρήσουν ρυθμίζοντας εκεί που πρέπει τις οδοντοστοιχίες.
Μάσηση
Για το φαγητό τον πρώτο καιρό χρειάζεται μία ειδική προσπάθεια. Αρχικά είναι καλύτερο να τρώτε ρευστές τροφές δηλαδή ότι πάει κάτω χωρίς μάσηση (ρουφηχτό) ή μικρά κομματάκια καλοβρασμένης τροφής, βάζοντάς τα στο στόμα από το πλάι. Με τα μπροστινά δόντια τουλάχιστον τον πρώτο καιρό είναι πάρα πολύ δύσκολο να κόψεις τροφή και γι’αυτό καλύτερα να μην το επιχειρείτε. Δυσκολία επίσης θα βρίσκει η γλώσσα να γυρίσει την τροφή στο στόμα και αυτό πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα με την κάτω οδοντοστοιχία που μετακινείται.
Ο χρόνος που θα περάσει για να μπορείτε να τρώτε άνετα και κυρίως να μην αισθάνεστε ότι φοράτε κάτι ξένο είναι αρκετός και εξαρτάται από την ηλικία και άλλους παράγοντες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να συνηθίσετε.
Αφαίρεση οδοντοστοιχίας
Τη νύχτα στον ύπνο πρέπει να βγάζετε την οδοντοστοιχία για να ξεκουράζεται το στόμα. Όταν δε τη φοράτε να την τοποθετείτε μέσα σε ειδικό κουτάκι με νερό εκτός αν έχετε άλλες οδηγίες από τον οδοντίατρό σας.
Αναγόμωση
Μετά από καιρό μπορεί να αισθανθείτε ότι η οδοντοστοιχία έχει χάσει την εφαρμογή που είχε τον πρώτο καιρό. Αυτό μπορεί να έχει συμπέσει με κάποια
απώλεια στο γενικό βάρος σας. Τα ούλα σας δεν αδυνάτισαν. Είναι όμως πιθανόν η οδοντοστοιχία να χρειάζεται αναπροσαρμογή (γέμισμα). Ο χρόνος που χρειάζεται να γίνεται αυτό μπορεί να ποικίλλει συνήθως μεταξύ 3 και 5 ετών. Καλό είναι πάντως να γίνεται ένας ετήσιος επανέλεγχος από τον οδοντίατρό σας.
Υγιεινή της οδοντοστοιχίας
- Μετά από κάθε γεύμα θα πρέπει να την ξεπλένετε με πολύ νερό να μη μένουν τροφές.
- Καθημερινά θα πρέπει να την καθαρίζετε με σαπούνι και οδοντόβουρτσα σε όλες τις επιφάνειες ή με τα ειδικά καθαριστικά για οδοντοστοιχίες που πωλούνται στα φαρμακεία.
Μη χρησιμοποιείτε οινόπνευμα ή άλλα αντισηπτικά.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ (ΚΓΔ)
Υπάρχει μία σειρά ασκήσεων που συστήνεται να εκτελούνται σε καθημερινή βάση.
Η εκμάθηση τεχνικών χαλάρωσης είναι απαραίτητη, ώστε να ελέγχεται η ένταση των δυνάμεων που εξασκούνται από τους μασητήριους μύες στη γνάθο. Συνειδητά χρειάζεται προσπάθεια τα δόντια να μη βρίσκονται σε επαφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μην ασκείται καθόλου πίεση. Όταν αποτυγχάνει η κλασσική συντηρητική θεραπεία, άλλες τεχνικές μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικές, όπως η θεραπεία με υπερήχους ή η έγχυση ενέσιμων διαλυμάτων απευθείας στην άρθρωση.
Ψυχρά/θερμά επιθέματα
Εφαρμογή επιθεμάτων για 10 λεπτά πριν τις ασκήσεις και θερμά επιθέματα (όπως πχ μία ζεστή πετσέτα) μετά για 5 λεπτά διευκολύνουν την εκτέλεση των ασκήσεων και τη βελτίωση της κινητικότητας της γνάθου.
Τα θερμά επιθέματα αυξάνουν τη ροή του αίματος, ανακουφίζουν και χαλαρώνουν τους ιστούς. Αντίθετα, ο πάγος στο πρόσωπο στην περιοχή της άρθρωσης περιορίζει τα συμπτώματα της φλεγμονής τα πρώτα 24ωρα μετά από τραυματισμό. Επίσης, μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο ή το σπασμό, που προκαλείται από την άσκηση.
Σύσταση για αποφυγή των ακραίων κινήσεων της γνάθου, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο, όπως χασμουρητό, το φτάρνισμα ή και τραγούδι...και μαλακή δίαιτα όπως γιαούρτι, πουρές, μαλακά τυριά, σούπα, ομελέτα, ψάρι, μαγειρεμένα φρούτα και λαχανικά, όσπρια. Επίσης, διάφορες συνήθεις όπως το να δαγκώνει κανείς το κάτω χείλος του ή να τρώει τα νύχια του πρέπει να αποφεύγονται. Συστήνεται να τεμαχίζεται η τροφή σε μικρά κομμάτια, ώστε να αποφεύγονται οι ακραίες κινήσεις της γνάθου όσο αυτές είναι επώδυνες. Σ’αυτή τη φάση καλό είναι να αποφεύγονται επίσης οι σκληρές και τραγανιστές τροφές (ωμά καρότα, παξιμάδια), οι κολλώδεις τροφές που απαιτούν πολλή ώρα μάσηση, καθώς και οι τσίχλες.
Φαρμακευτική αγωγή συχνά δίνεται κατά περίπτωση στην πρώτη φάση της θεραπείας. Παυσίπονη ή αντιφλεγμονώδης αγωγή με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι συχνά απαραίτητη. Μυοχαλαρωτικά μπορεί να βοηθούν ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει σφίξιμο ή τρίψιμο των δοντιών. Αγχολυτικά, τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά ή ακόμα και αντιεπιληπτικά, όταν χρησιμοποιούνται σε χαμηλές δόσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση ή έλεγχο του πόνου.
Χειρουργική παρέμβαση
Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις, ανάλογα με το πρόβλημα, μπορεί να χρειαστεί να γίνει χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος αρθροσκοπικά ή και με ανοιχτή επέμβαση.
Ασκήσεις για χαλάρωση των μυών:
1.Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο (χαλάρωσε) και ρίξε χαμηλά τους ώμους. Τοποθέτησε την κορυφή της γλώσσας απαλά, ψηλά στον ουρανίσκο, πίσω από τα μπροστινά πάνω δόντια, φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.
2.Άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο και πρόφερε τον ήχο ΕΜ!!! φροντίζοντας να μην εφάπτονται τα δόντια.
3.Κάνε jogging, δηλαδή άρχισε να κινείς το σαγόνι σου πάνω κάτω με ελαφρές κινήσεις και το ίδιο αριστερά δεξιά, χωρίς να εφάπτονται τα δόντια.
Ασκήσεις για τη βελτίωση της κινητικότητας - διάνοιξη του στόματος
4.Άνοιξε και κλείσε το στόμα. Τοποθέτησε τη γλώσσα σου ψηλά στον ουρανίσκο και ένα δάκτυλο μπροστά στο αυτί σου, εκεί που νιώθεις την κροταφογναθική σου άρθρωση. Τοποθέτησε το δείκτη του άλλου χεριού στο πηγούνι σου. Κάνε μικρές κινήσεις άνοιγμα-κλείσιμο του στόματος με μικρή αντίσταση χωρίς πόνο. Στη συνέχεια κάνε το ίδιο, αλλά αυτή τη φορά άνοιξε το στόμα σου όσο περισσότερο μπορείς και κλείστο πάλι. Μετά φέρε το σαγόνι σου όσο πιο μπροστά μπορείς και μετά προς τα πίσω. Επανέλαβε τις ίδιες κινήσεις αριστερά δεξιά.Επανέλαβε αυτές τις ασκήσεις 6 φορές για να συμπληρώσεις ένα σετ, τουλάχιστον 2 και έως 6 φορές την ημέρα, χωρίς πόνο.
5.Ανοιγόκλεισε το στόμα και σπρώξε προς τα πλάγια με αντίσταση, πχ. με κλειστή τη γροθιά εφαρμοσμένη στη βάση του σαγονιού άνοιξε το στόμα και με τον αντίχειρα εφαρμοσμένο μπροστά στο σαγόνι κατά την κίνηση της γνάθου αριστερά δεξιά. Στο τελικό σημείο κάθε ασκήσεως, κράτα το σαγόνι σου στη θέση αυτή για δευτερόλεπτα. Αν σε βολεύει καλύτερα, χρησιμοποίησε για να εμποδίσεις την κίνηση δείκτες ή τους αντίχειρες μόνο ή δύο δάκτυλα από κάθε χέρι.
6.Πλέξε τα δάκτυλα των χεριών σου πίσω σου, ίσιωσε τον κορμό και πρόβαλλε το στήθος σου και λύγισε το κεφάλι προς τα κάτω και πάλι πίσω σαν να θέλεις να σχηματίσεις προγούλι κάτω από το σαγόνι. Μείνε για 3 δευτερόλεπτα στην κάθε θέση. Επανέλαβε 10 φορές.
7.Πίεσε το σαγόνι σου με το δείκτη και τον αντίχειρα από κάθε χέρι και κράτα αντίσταση. Καθώς εφαρμόζεις ελαφριά πίεση με τα δάχτυλα, κλείσε το στόμα. Αυτό θα σε βοηθήσει να δυναμώσεις τους μασητήριους μύες.
8,Άνοιξε το στόμα και βάλε τις άκρες των δακτύλων στην κοπτική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών. Πίεσε τα δάκτυλα προς τα κάτω και συγχρόνως προσπάθησε να κλείσεις το στόμα, κρατώντας αντίσταση με τα δάκτυλα. Συνέχισε την προσπάθεια για μερικά δευτερόλεπτα (3-6’’).
9.Άνοιξε το στόμα πιο πολύ. Μετά τέντωσε το περισσότερο με το να σπρώχνεις τα δάκτυλά σου που είναι τοποθετημένα στα μπροστινά δόντια πάνω και κάτω αντίστοιχα. Εάν υπάρχει τρισμός (πολύ μειωμένη διάνοιξη) αντί για τα δάχτυλα, τοποθέτησε όσες ξύλινες σπάθεις μπορείς ανάμεσα στα δόντια και στη συνέχεια κάθε μέρα, καθώς βελτιώνεσαι, προσπάθησε να βάλεις ακόμα μία και να επαναλάβεις τις ασκήσεις.
10.Τοποθέτησε τη γλώσσα σου πάνω στον ουρανίσκο και όσο μπορείς πίσω και ανοιγόκλεισε αργά και σταθερά το στόμα σου. Έλεγξε στον καθρέφτη αν η κάτω γνάθος όταν ανοίγεις το στόμα σου κινείται κατακόρυφα, χωρίς δηλαδή να αποκλίνει δεξιά αριστερά. Κάνε τον ίδιο έλεγχο όταν κινείς τη γνάθο προς τα εμπρός.
11.Βάλε ανάμεσα στα δόντια σου ένα ξυλάκι ή 4 ξύλινες σπάθεις (συν. πάχος ½ εκατ περίπου) και δαγκώνοντας απαλά ώστε να μην κλείνει το στόμα μετακίνησε τη γνάθο σου δεξιά και αριστερά. Καθώς με την πάροδο του χρόνου η κίνηση γίνεται πιο εύκολα και μεγαλύτερη χωρίς πόνο, μπορείς να αυξήσεις το πάχος του αντικειμένου που δαγκώνεις (περισσότερες σιγά σιγά σπάθεις). Στη συνέχεια, κάνε το ίδιο, αλλά κάνε την κίνηση προς τα μπροστά.
Να αποφεύγεις τις ασκήσεις που προκαλούν πόνο.Τελειώνοντας, αν έχεις χρόνο ξεκουράσου ανάσκελα 5-25 λεπτά.
Χαλάρωσε και άφησε τη γνάθο σου ελεύθερη τονίζοντας τον ήχο ΕΜ!!!
ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
⦁ Θα νιώσετε κάποια ενόχληση στα ούλα και τη γνάθο σας. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να προγραμματίσετε να παραμείνετε ήρεμοι, χωρίς πολλές ασχολίες για τις πρώτες 1-2 ημέρες τουλάχιστον μετά την επέμβαση.
⦁ Η ενόχληση και το οίδημα που μπορεί να έχετε θα ανακουφιστεί με την τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων στο πρόσωπο (πάγο μπορεί να βάζετε μέχρι και 24 ώρες μετά την επέμβαση και αυτό να συντελέσει σημαντικά στη μείωση του οιδήματος).
⦁ Παίρνετε την παυσίπονη/αντιφλεγμονώδη αγωγή που σας έχει χορηγηθεί και αντιβίωση σύμφωνα με τις οδηγίες.
⦁ Περιορίστε τη δίαιτά σας σε μαλακές τροφές και χλιαρές ή κρύες έως ότου σταματήσει τελείως η ενδεχόμενη αιμορραγία και φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά.
⦁ Αποφύγετε τα θερμά/καυτά για 1-2 ημέρες και τις σκληρές τραγανιστές τροφές για μερικές ημέρες μετά την επέμβαση. Φροντίστε αυτά που θα τρώτε να είναι χλιαρά ή κρύα και όσο το δυνατόν μαλακά.
⦁ Αποφύγετε να βουρτσίζετε τα παρακείμενα δόντια σε αυτά που έχει γίνει η επέμβαση τις πρώτες δύο μέρες τουλάχιστον. Μετά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία πολύ μαλακή οδοντόβουρτσα (υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες για την πληγή με πάρα πολύ μαλακές σαν μετάξι τρίχες) και ειδικό στοματικό διάλυμα και gel.
⦁ Ξεπλένετε με στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης 0.20% και εφαρμόστε τοπικά gel (γέλη) χλωρεξιδίνης πρωί και βράδυ μετά το βούρτσισμα για την πρόληψη επιμόλυνσης της περιοχής.
⦁ Το πρώτο 24ωρο αποφεύγετε να ξεπλένετε και να φτύνετε για να μη διαλυθεί ο θρόμβος που σχηματίζεται κατά την επούλωση.
⦁ Αποφεύγετε το κάπνισμα.
⦁ Αποφύγετε τη χρήση οινοπνεύματος, την ημέρα της επέμβασης και γενικά μην πίνετε όταν παίρνετε αντιισταμινικά και παυσίπονα.
⦁ Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν παρουσιάσετε πυρετό, επίμονο και έντονο πόνο, έντονο οίδημα ή αιμορραγία ή οποιαδήποτε παρενέργεια από τα φάρμακα ή για ο,τιδήποτε σας απασχολήσει σχετικά με τη μετεγχειρητική σας πορεία.
ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ
- ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΤΕ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ
- ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΒΓΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΙ ΑΠ’ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΤO ΞΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΤΕ
- ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΙΕΣΗ
- ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
Πόνος στα δόντια
Ο πονόδοντος στα παιδιά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε τερηδόνα που έχει προσβάλει τον πολφό ή έχει προκαλέσει τη νέκρωσή του.
Τι να κάνω;
- Δώστε στο παιδί ένα παυσίπονο για την ανακούφιση από τον πόνο
- Μην τοποθετείτε ασπιρίνη σε ούλα και δόντια που πονάνε
- Επικοινωνείστε άμεσα με τον οδοντίατρο
Αντικείμενο σφηνωμένο στα δόντια
Μερικές φορές όταν υπάρχει κενό ανάμεσα στα δόντια κομμάτια τροφής μπορεί να σφηνωθούν εκεί.
Τι να κάνω;
- Προσπαθείστε να απομακρύνετε το αντικείμενο χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα. Χρησιμοποιείστε προσεκτικά το νήμα ώστε να μην τραυματιστούν περισσότερο τα ούλα
- Αν δεν μπορείτε να απομακρύνετε το αντικείμενο, επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας
- Μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε το αντικείμενο με αιχμηρά μέσα
Αιμορραγία μετά την εξαγωγή δοντιού
Μία μικρή αιμορραγία είναι φυσιολογική μετά την εξαγωγή δοντιού. Εάν συνεχίζεται μπορεί να οφείλεται σε γενικά αίτια (προβλήματα πήξης του αίματος) ή τοπικά (το παιδί μπορεί να ερεθίζει την πληγή με το χέρι του ή να ρουφάει το τραύμα)
Τι να κάνω;
- Όταν το αίτιο είναι τοπικό ασκήστε πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί με μία γάζα ή βαμβάκι για 20-30 λεπτά
- Αν η αιμορραγία συνεχίζεται, επικοινωνήστε άμεσα με τον οδοντίατρο
Τραυματισμοί στο πρόσωπο
Σε περίπτωση που το παιδί τραυματιστεί ή κοπεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο στα χείλη ή το μάγουλο.
Τι να κάνω;
- Ασκήστε πίεση με μία γάζα ή βαμβάκι
- Τοποθετήστε μία ταινία σύγκλεισης δέρματος, κοινώς αυτοκόλλητα ράμματα που θα προμηθευτείτε από το φαρμακείο
- Αν η αιμορραγία δε σταματήσει μετά από 15 λεπτά, επικοινωνήστε με τον παιδίατρο ή επισκεφθείτε το πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο
- Σε μωλωπισμούς (μελανιές) τοποθετήστε πάγο ανά 10-15 λεπτά
Δάγκωμα γλώσσας ή χείλους
Μερικές φορές ιδιαίτερα μετά από οδοντιατρική θεραπεία το παιδί επειδή είναι μουδιασμένο από την τοπική αναισθησία μπορεί να δαγκώσει το χείλος, τη γλώσσα ή το εσωτερικό του μάγουλου δημιουργώντας μία πληγή σαν έγκαυμα.
Τι να κάνω;
- Δώστε στο παιδί ένα παυσίπονο για την ανακούφιση από τον πόνο
- Ασκήστε πίεση στην περιοχή εάν αιμορραγεί με μία γάζα
- Τοποθετείστε πάγο στην περιοχή του τραυματισμού ανά 10-15 λεπτά
- Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο
Προβλήματα από ορθοδοντικά μηχανήματα
Σε παιδιά που βρίσκονται σε ορθοδοντική θεραπεία υπάρχει πιθανότητα να ξεκολλήσουν τα άγκιστρα να κοπεί το σύρμα ή να σπάσει το ακρυλικό. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να τραυματίσουν τα ούλα, τη γλώσσα ή τα μάγουλα.
Τι να κάνω;
- Αφαιρέστε το ορθοδοντικό μηχάνημα αν μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα
- Αν είναι ακίνητο καλύψτε το αιχμηρό τμήμα με μαλακό κερί, γάζα, βαμβάκι ή ακόμα και με τσίχλα χωρίς ζάχαρη
- Τοποθετείστε πάγο στην περιοχή του τραυματισμού ανά 10-15 λεπτά
- Αν το ορθοδοντικό σύρμα έχει εισχωρήσει στα ούλα το μάγουλο ή τη γλώσσα μην το μετακινήσετε, πηγαίνετε το παιδί αμέσως στον ορθοδοντικό ή στον οδοντίατρο
Εκγόμφωση μόνιμου δοντιού (το δόντι βγαίνει απ’τη θέση του)
Μερικές φορές μετά από τραυματισμό είναι δυνατό κάποιο δόντι να φύγει ολόκληρο από τη θέση του.
Τι να κάνω;
- Βρείτε το δόντι και ξεπλύνετέ το με νερό χωρίς να πιάσετε τη ρίζα
- Προσπαθήστε να επανατοποθετήσετε προσεκτικά το δόντι στη θέση του και βάλτε το παιδί να το κρατάει σταθερά δαγκώνοντας μία γάζα ή βαμβάκι
Ή διαφορετικά
- Τοποθετήστε το δόντι σε γάλα, νερό ή σάλιο του παιδιού
- Επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σε λιγότερο από 30 λεπτά, εάν είναι δυνατόν
Εκγόμφωση νεογιλού δοντιού (το παιδικό δόντι που δεν έχει αλλάξει ακόμα το παιδί βγαίνει απ’τη θέση του)
Μην προσπαθήσετε να τοποθετήσετε το δόντι στη θέση του. Τα νεογιλά δόντια δεν επανατοποθετούνται.
Σπασμένο δόντι
Μερικές φορές μετά από τραυματισμό σπάει ένα τμήμα του δοντιού
Τι να κάνω;
- Φυλάξτε το σπασμένο τμήμα του δοντιού σε νερό
- Καθαρίστε την τραυματισμένη περιοχή με χλιαρό νερό
- Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες στο πρόσωπο, στην τραυματισμένη περιοχή για να μειώσετε το πρήξιμο
- Ασκήστε πίεση στην περιοχή που αιμορραγεί με ένα καθαρό πανί
- Επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο